headershadow

Latest Blogposts

6 tips om je training goed voor te bereiden

Een goede training kan dubbel zo effectief zijn wanneer je deze goed voorbereid. Vandaag geef ik je een aantal tips hoe je dit aan kunt pakken! Ze helpen je om iedere dag opnieuw rekening te houden met je paard en te zorgen dat jullie relatie altijd voorop staat en je daar op kunt anticiperen.

1. Contact maken & check!

Als ik met mijn paarden aan de slag ga maak ik in de wei of stal al contact door mijn hand toe te reiken, en het paard zelf de keuze te laten of hij direct contact wil maken of niet. Op deze manier check ik direct ‘hoe zijn pet staat’ en kan ik daar evt. rekening mee houden. Een paard blijft immers een paard, en kan ook zijn dag wel eens niet hebben. Als je paard normaal altijd vrolijk direct naar je toe komt, en hij doet dat op een dag ineens niet, kan dat er best op duiden dat hij zich niet fit voelt of dat er wat aan de hand is. Wanneer je paard jouw structureel afwijst en van je weg probeert te lopen kan dat ook op iets duiden… Wellicht zit er dan wat werk in het verbeteren van jullie relatie!

2. Afstrijken en poetsen

Voordat je gaat rijden is het belangrijk om je paard te poetsen. Niet specifiek alleen om hem schoon te maken, maar vooral ook om te checken hoe zijn lijf voelt en waar eventueel warme, gevoelige of misschien zelfs pijnlijke plekken zitten.

Ik borstel meestal eerst met een wat grove borstel het ergste vuil van mijn paard om vervolgens het hele lichaam met mijn blote handen af te strijken. Tijdens het afstrijken let je op verschillen in temperatuur, textuur en gevoeligheid. Voelen bepaalde plekken dus juist warmer/kouder, harder/zachter en zijn bepaalde plaatsen heel gevoelig of juist niet. Dit in combinatie met een beetje kennis van gedrag van paarden en zijn anatomie kan je veel vertellen over hoe hij zich voelt.

Wil jij een echte pro worden in afstrijken? Zorg dan dat je eens een workshop Shiatsu & Bodywork bijwoont, hier gaan we o.a. in op het afstrijken van je paard en leer je wat aandachtspunten zijn in het lichaam van je paard.

Om te zorgen dat je paard zich fysiek lekkerder gaat voelen van jouw poetsbeurt is een juiste poetstechniek en een berg invoelingsvermogen heel belangrijk. Je paard geeft je namelijk zelf aan wat en welke druk hij prettig vindt. Vergeet tijdens het poetsen zeker niet om ook de benen mee te nemen. Zeker paarden die gedurende de dag/nacht ook uren op stal doorbrengen zullen baat hebben bij het goed borstelen van de benen, omdat dit de doorstroming stimuleert.

3. Opzadelen met aandacht

Kies je harnachement bewust en houd tijdens het opzadelen je paard zijn gedrag goed in de gaten. Een paard wat hapt, trapt of boos kijkt tijdens het opzadelen is niet normaal, hij probeert je iets te vertellen! Als je dit allereertse signaal al negeert nog voordat je op je paard stapt heb je eigenlijk al tegen je paard gezegd dat het je niets kan schelen hoe hij zich voelt. Hoe zou jij dat vinden? En wat zou dat doen met jouw werkinstelling en motivatie? Tijd om te onderzoeken dus wat dit gedrag veroorzaakt.

4. Opwarmen

Niet alleen je paard, maar ook jij moet opwarmen voordat je gaat rijden. De perfecte manier op op te warmen is in mijn ogen dan ook grondwerk of werken aan de hand. Je loopt jezelf alvast warm, je paard heeft de tijd om zich wat op te warmen en je werkt aan jullie communicatie. Ook kun je tijdens het werken aan de hand direct zien wat elementen zijn waar je paard op dat bepaalde moment moeite mee heeft en waar je je training dus op in moet steken.

5. Dagelijkse oefeningen

Nadat jullie zijn opgewarmd is er voordat je op je paard klimt nog één ding wat de optimale voorbereiding compleet maakt. Het uitvoeren van de 6 dagelijkse oefeningen en technieken uit het gratis e-book hier in de rechterzijbalk. Heb je deze nog niet? Schroom dan zeker niet om hem aan te vragen want deze oefeningen kunnen naast je training het verschil gaan maken in de ontwikkeling van balans en souplesse voor jouw paard.

6. Perfect opstijgen

Zoals je hier hebt kunnen zien is opstappen met een krukje vele malen minder belastend voor de rug van je paard, over die van jezelf en je zadel nog maar niet te spreken. Het vergt in het begin dan soms ook wat training om je paard te leren om zich rustig naast de kruk te laten parkeren en geduldig te wachten terwijl jij opstijgt. Trek hier echt wat tijd voor uit, want je zult merken, als je paard daar ok mee is en je kunt in alle rust en kalmte je training aanvangen is dat al ‘het halve werk’. Ook zul je merken dat je daar de rest van je leven profijt van hebt!

Nu je er eenmaal op zit kun je lekker aan de slag! Hier start bij mij normaal de losrijfase, gevolgd door de werkfase en daarna de cooling-down en het uitstappen. Hier zal ik later een keer over uitwijden.

Dit is hoe mijn voorbereiding er uit ziet wanneer ik mijn paarden dressuurmatig onder het zadel train.

Heb jij nog bijzondere gewoontes in je voorbereiding waar andere paardenliefhebbers wellicht ook wat aan hebben? Deel ze in het commentaarveld hier onder!

Als je vragen hebt over een van de bovengenoemde onderwerpen, stel ze dan gerust. Zo goed als ik kan zal ik ze proberen te beantwoorden.

Heb jij mijn GRATIS e-book al?
Vul hier onder je gegevens in en ik stuur hem direct naar je toe, je kunt er dus gelijk mee aan de slag. TIP: print hem uit en neem mee naar stal!
Je gegevens zijn veilig. Wij hebben net zo'n hekel aan spam als jij

0 reacties op “6 tips om je training goed voor te bereiden

Plaats een reactie


*