headershadow

Latest Blogposts

Biomechanica

Het bestuderen van de mechaniek van beweging, de biomechanica, helpt om de manier waarop het paard beweegt objectief te beoordelen en kreupelheden gemakkelijker te diagnosticeren.

Dit gecombineerd met onderbouwde kennis van anatomie en conformatie, de biomechanica van het paard te kunnen beoordelen, kan helpen om passende training samen te stellen welke de levensduur van het paard als rijpaard verlengt door zwakke gebieden sterker te maken, overbelasting te voorkomen en zo problemen te voorkomen.

Waarom basiskennis van biomechanica?

 • Het grootste deel van de gebruikspaarden wordt bereden;
 • Veel fysieke problemen vinden hun oorsprong in gebrekkige training;
 • Belangrijk om deze fysieke problemen als eigenaar op tijd te kunnen signaleren.

Hoe ontstaan fysieke problemen?

 • Ziekte / aandoeningen;
 • Trauma’s;
 • Incorrecte training en hierdoor verkeerde belasting door niet gecorrigeerde scheefheid.

Waarom moet het gereden paard getraind worden?

 • Biomechanica;
 • Natuurlijke evenwicht en asymmetrie;
 • Oorsprong;

Zwaartepunt

Het paard heeft een lang en omvangrijk lichaam en een relatief onbuigzame wervelkolom. Het zwaartepunt is het punt waar het paard zijn gewicht is gebalanceerd, het verschuiven van het zwaartepunt speelt een essentiële rol in het effectief kunnen versneld kunnen voortbewegen.

De locatie van het zwaartepunt varieert per individueel paard en is afhankelijk van zijn conformatie en gewicht. Kort samengevat komt het er op neer dat deze zich dichter bij de voor- dan achterbenen bevindt.

Het paard heeft een zwaar hoofd vol met tanden welke vastzit aan een lange ‘hefboom’ (de hals). Hiervoor zijn krachtige spieren nodig om beweging in dit gebied mogelijk te maken en ondersteuning van het skelet te kunnen realiseren.

Als het paard zijn hoofd optilt beweegt het zwaartepunt naar achteren, wat het paard de gelegenheid biedt om het gewicht in zijn voorhand te verminderen. Beweging wordt dus altijd voorafgegaan aan een kleine lift van het hoofd.

De volgende punten beïnvloeden de manier waarop het paard beweegt:

 • De voorbenen dragen het meeste gewicht en vangen de grootste schokken op die gepaard gaan met bewegingen;
 • Het hoofd en de hals werken als een contragewicht;
 • De wervelkolom heeft enkel lichte zijdelinkse en op en neer bewegingsvrijheid tussen de hals en staart. Dus de romp is bijna onbuigzaam en zijn rol in de beweging is om kracht uit de achterhand door te geven naar voren;
 • De achterhand heeft een benige aanhechting waar de wervelkolom in hangt om de krachten die opgewekt worden door beweging, direct door naar de wervelkolom te kunnen laten vloeien.

Automatisch voortbewegen
Een object in evenwicht heeft zijn middelpunt gevonden en wordt onbeweeglijk. Zodra het evenwicht verstoord wordt, zal de hele massa zich willen verplaatsen in de richting van het overgewicht. Het op de voorhand lopen is daarom makkelijk bij het grazen, want het zorgt voor een automatisch voortbewegen.

In vrijheid draag het paard dus zijn gewicht op zijn schouders. Hij ondervindt hiervan geen schade, omdat hij niets anders dan zijn eigen gewicht hoeft te dragen, zijn bewegingen naar willekeur kan maken en zijn achterbenen naar eigen inzicht kan inzetten om de voorhand te ondersteunen. Als er geen ruiter op het paard zit is het op de voorhand lopen geen probleem.

Natuurlijke asymmetrie

Welke scheefheden waar wij als ruiter mee te maken hebben zijn er?

 • Mens: ogen, voeten, benen, handen (+ oefening eigen scheefheid/motoriek)
 • Paard Asymmetrie in de voor- en achterbenen

1. Asymmetrie in de voor- en achterbenen;
2. Links of rechtsgebogen in het lichaam;
3. Natuurlijk evenwicht van het paard;
4. Verticale scheefheid;
5. Voorhand die smaller is dan de achterhand;
6. Boven- en onderlijn;
7. Diagonale verschuiving van het zwaartepunt.

Al deze scheefheden tezamen hebben een negatief effect op de balans van het paard onder het zadel en zullen (wanneer niet gecorrigeerd) op termijn in minder- of meerdere mate overbelasting tot gevolg hebben.

Heb jij mijn GRATIS e-book al?
Vul hier onder je gegevens in en ik stuur hem direct naar je toe, je kunt er dus gelijk mee aan de slag. TIP: print hem uit en neem mee naar stal!
Je gegevens zijn veilig. Wij hebben net zo'n hekel aan spam als jij

0 reacties op “Biomechanica

Plaats een reactie


*