headershadow

Latest Blogposts

Alles over water

Nu de meeste paarden weer van weidegang genieten zullen veel van jullie weer met jerrycans of emmertjes aan het slepen zijn. Het leek me leuk om vandaag al dat water wat je dagelijks mee sjouwt eens onder de loep te nemen! Want wat is de functie van water eigenlijk en maakt het nog uit wát voor water je je paard voorzet? Lees verder om er achter te komen!

Net als bij ons mensen bestaat het grootste deel van het paardenlichaam uit water. Voor het paard is dit wel 65%! Dit betekend dat een paard van 600 kilo wel voor 390 kilo (liter) uit water bestaat, dat is echt een enorme hoeveelheid.

Het mag dan ook duidelijk zijn dat je paard altijd de beschikking hoort te hebben over vers en schoon drinkwater. Je paard kan niet zonder, veel vitale lichaamsfuncties zijn er van afhankelijk. O.a. de spijsvertering en regulatie van de temperatuur hebben water nodig om te kunnen functioneren.

Een gemiddeld paard drinkt tussen de 20 en 30 liter water per dag, dit is natuurlijk wel afhankelijk van verschillende factoren. Is het warm? Heb je zwaarder getraind waarbij hij meer gezweten heeft? Heb je een zogende merrie? Dan is de waterbehoefte hoger. Je paard moet dus sowieso altijd de toegang hebben tot een onbeperkte hoeveelheid water.

Als je paard in de wei staat zal hij veel van zijn vochtbehoefte halen uit het gras, gras bestaat namelijk voor ongeveer 85% uit water. Ruwvoer bevat veel minder vocht, waardoor je paard daarnaast weer meer zal moeten drinken om in zijn behoefte te voorzien. Ook wanneer paard toegang heeft tot ruwvoer of gras met een hoog eiwit gehalte en/of veel gebruik maken van zijn (zout)liksteen zal hij meer behoefte hebben aan water. Zelf merk je dat ook wanneer je erg zout eet, dat je behoefte aan wat te drinken naast je eten groter is.

Wanneer een paard meer drinkt en het vervolgens niet uitzweet of bijvoorbeeld (deels) in de omgevormde vorm van melk geeft aan het veulen, zal hij natuurlijk ook meer gaan plassen. Is de stal van je paard dus natter dan normaal? Check de liksteen en je ruwvoer eens. Dit kan de nierenergie van je paard indirect uit balans brengen, kenmerken voor de nierenergie uit balans zijn o.a. schrikachtigheid (van niets) en rusteloosheid.

De kwaliteit van het water wat je geeft is ook nog eens ongelofelijk belangrijk. Ieder soort water wat niet uit de leiding komt is over het algemeen niet getest op de stoffen die het bevat en het risico dat er gevaarlijke of zelfs dodelijke ziektekiemen in zitten is dan ook aanwezig.

Stilstaand water is hier in de hoogste risico factor. Een stromende watergang als een sloot, beek of meer is in dat opzicht gunstiger, echter nog niet ideaal omdat je in principe geen idee hebt wat er allemaal in dit water zit. Het kan namelijk ook goed dat belast zijn met landbouwgif of meststoffen. Als je bijvoorbeeld geen andere optie hebt of je wilt je drinkwater eens verder laten onderzoeken kun je een wateronderzoek laten doen door de GD (Gezondheidsdienst voor Dieren). Als je dan niets anders kunt geven dan dat ben je er in ieder geval zeker van dat het water wat je geeft niet verontreinigd is met vervuilende, giftige en/of schadelijke/dodelijke stoffen.

Het meest ideale is en blijft altijd nog vers leidingwater omdat de kwaliteit hiervan in verhouding het meest ideaal en constant is. Uiteindelijk is dit alleen meestal wel de meest arbeidsintensieve optie. Of het wordt emmertjes sjouwen, met de tuinslang aan de gang of een waterleiding naar de wei aanleggen.

Wat voor water krijgen jullie paarden deze zomer als ze op de wei staan en wat doe jij er aan om de kwaliteit te garanderen voor je paard zijn gezondheid? Deel het in het commentaarveld hier onder.

 

Heb jij mijn GRATIS e-book al?
Vul hier onder je gegevens in en ik stuur hem direct naar je toe, je kunt er dus gelijk mee aan de slag. TIP: print hem uit en neem mee naar stal!
Je gegevens zijn veilig. Wij hebben net zo'n hekel aan spam als jij

0 reacties op “Alles over water

Plaats een reactie


*