headershadow

Latest Blogposts

6 basiseigenschappen van een goede trainer

Als je deze eigenschappen ontwikkelt wordt werken met je paard prettiger, niet alleen voor jou, maar ook voor je paard. Er zijn wel duizend manieren om je paard te trainen, hoe jij daar zelf in staat als trainer en welke principes je hanteert is ook weer voor iedereen anders.

En, zoals ik van mijn moeder leerde: "wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet". En dat geldt volgens mij net zo goed ten opzichte van je paard 😉

Vandaag wil ik 7 eigenschappen met je bespreken die volgens mij passen bij het worden van een effectieve en prettige trainer en partner van je paard.

1. Geduldig

'Take the time it takes, so it takes less time'. Een bekende term, die  vrij vertaald het volgende betekend: neem de tijd die nodig is, zodat het niet zoveel tijd kost. Wanneer je voldoende tijd inversteert in een duurzame basis in je training, levert je dat op de lange termijn tijd op omdat je minder snel vast zult lopen omdat je 'te snel, te veel' gevraagd hebt. Minder blessures en een mentaal fit paard!

Om een goede trainer voor je paard te worden, maar ook om een goede relatie op te bouwen, is geduld heel belangrijk. Zowel naar het paard toe, als naar jezelf toe. Gun je paard en jezelf de tijd die jullie nodig hebben!

Frustratie omdat dingen niet snel genoeg lukken of niet direct gaan zoals je wilt heeft altijd een negatief effect op de training én op jullie relatie.

2. Zelfreflectie

Je bewust zijn van je eigen gedrag en het effect daar van op je omgeving en je paard is van wezenlijk belang in het trainen van je paard. Met verandering van je eigen gedrag maak je in eerste instatie altijd het grootste verschil in de uitkomst richting het gedrag wat je wenst van je paard.

Durf jij naar jezelf te reflecteren en jezelf kritisch te evalueren? Zo kom je er achter hoe JIJ je gedrag en strategieën kunt veranderen in jullie samenwerking om een andere uitkomst te krijgen. Dit natuurlijk in plaats van de oorzaak van de uitdagingen waar je tegenaan loopt bij je paard neer te leggen.

Want, 'als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg'.

3. Positief

Richt jij je in de training op wat goed gaat (beloon je wat goed gaat), of ligt je focus bij het 'fouten kijken' (bestraf je wat fout gaat). Mijn advies is, richt je op het eerste. Wederom iets wat voor beide partijen het meest motiveert. Iedere poging die je paard onderneemt om mee te denken in de richting die jij heen wilt is een beloning waard. Al zijn de stapjes nog zo klein. Wanneer je iedere dag 1% verbetering boekt bereik je op een jaar ook heel veel 😉

Wist je dat je gewenst gedrag (het doen van een goede poging tot uitvoeren van de oefening die je je paard vraagt) op verschillende manieren kunt belonen?

Voedsel, in de vorm van bijvoorbeeld een brokje of even rust geven aan de lange teugel kunnen een goede beloning zijn. Als laatst is comfort ook een effectieve bekrachtiger, dus even lekker kriebelen bij bijvoorbeeld de schoft (of een ander lekker kriebelplekje).

Vraag jezelf eens af, hoe beloon jij je paard wanneer hij goed zijn best doet?

4. Kalm

Een innerlijk gevoel van kalmte is dan ook onmisbaar en eveneens de basis van alles wat je met je paard doet.

Gedurende je training is een innerlijk gevoel van kalmte onmisbaar. Zelfs als de training niet zo verloopt als je gepland had. Als je geduld op kunt brengen en de stapjes in je training zo klein maakt als nodig, zul je uiteindelijk je einddoel alsnog behalen. Echter, wanneer je je geduld verliest, zal de relatie tussen jou en je paard daar onder te lijden krijgen en verlies je vertrouwen en respect én dus de basis van je samenwerking.

5. Invoelingsvermogen

Voor sommigen misschien een confronterende vraag, maar essentieel om invoelingsvermogen te kunnen ontwikkelen. "Zou jij jouw paard willen zijn?" Houd er daar bij rekening mee dat een paard een vluchtdier en een prooidier is, in tegenstelling tot wij mensen, die eigenlijk te vergelijken zouden zijn met een roofdier.

6. Duidelijk innerlijk beeld

Het hebben van een duidelijk innerlijk beeld helpt je om een oefening of taak helder te krijgen en voor jezelf te weten wat je wilt. Immers, als je neit weet waar jij naartoe wilt, hoe moet je paard het dan begrijpen? Werk vanuit een heldere intentie. Dr. Allan Hamilton van het boek 'Zen mens, zen paard' omschreef intentie heel vattend. Hij omschrijft intentie als volgt, beter omschreven kan volgens mij niet.

Intentie is het visualiseren van de uitkomst nog voordat je begonnen bent.

Werk jij vanuit een heldere intentie?

 

Heb jij mijn GRATIS e-book al?
Vul hier onder je gegevens in en ik stuur hem direct naar je toe, je kunt er dus gelijk mee aan de slag. TIP: print hem uit en neem mee naar stal!
Je gegevens zijn veilig. Wij hebben net zo'n hekel aan spam als jij

0 reacties op “6 basiseigenschappen van een goede trainer

Plaats een reactie


*