headershadow

Latest Blogposts

Checklist - Hoe is jouw basis op de grond?

Je hebt vast wel eens gehoord hoe belangrijk 'de basis' onder het zadel is. Heb je je echter ook wel eens bedacht dat je basis op de grond als fundament hier voor dient? Het ontwikkelen van een goede relatie, maar ook communicatie op basis van vertrouwen en respect, start op de grond, nog voordat je op je paard stapt!

Hoe weet je nu of jouw basis op de grond in orde is? Door de volgende checks langs te lopen ben je al een heel eind op weg en krijg je inzicht in waar je nog aan kunt werken. 


Check 1. Vertrouwen

Kun je je paard zijn gehele lichaam probleemloos overal aanraken, zowel met je handen als bijvoorbeeld met een zweepje, zonder dat hij wegstapt, boos kijkt of probeert te trappen?

Check 2. Leiden

Wanneer je met je paard loopt, past jouw paard zich dan moeiteloos aan aan jouw tempo? Of lijkt het er soms meer op dat hij met jou loopt?

Check 3. Jouw ruimte

Wanneer je met je paard stilstaat of loopt, blijft hij dan moeiteloos uit jouw persoonlijke ruimte? Of gebeurt het nog wel eens dat je op moet passen niet om ver gelopen te worden of op je tenen getrapt te worden?

Check 4. Achterwaarts

Gaat jouw paard op de lichtst mogelijke hulp achterwaarts wanneer je dat van 'm vraagt? Of moet je hier moeite voor doen en het herhaaldelijk vragen voordat je reactie krijgt?

Check 5. Voorhand opzij

Kun je met weinig druk de voorhand van je paard een stapje opzij laten doen? Of moet je hier veel druk voor gebruiken of wellicht gaat je paard zelfs tegen de druk in hangen?

Check 6. Achterhand opzij

Ben je ook in staat om de achterhand van je paard met zeer weinig moeite opzij te vragen? Of heb je ook hier veel druk nodig of gaat je paard zelfs tegen de druk in?


Als je alle éérste vragen met 'ja' hebt kunnen beantwoorden dan kan ik je feliciteren, want dan ben je heel goed op weg!

Let op, wees kritisch! Is jouw antwoord 'Ja, maar...', ook dan is er misschien nog ruimte voor verbetering en bevestiging van je basis tot het antwoord een volmondige 'Ja!' is.

Je zult gezien hebben dat ik vaak de term 'moeiteloos' gebruik, en dat is exact de manier waarop we op de grond willen kunnen samenwerken met ons paard. Net als uiteindelijk onder het zadel!

Wanneer je merkt dat één van deze checks moeite kost, of dat je er veel energie in moet stoppen, is het wellicht tijd om hier wat tijd aan te besteden met je paard.

Een goede relatie en communicatie op de grond zorgt er namelijk ook voor dat je veilig bent, en dat áls je paard een keer schrikt, hij niet zomaar over jou heel loopt!

Hoe goed is jouw basis op de grond?

 

Heb jij mijn GRATIS e-book al?
Vul hier onder je gegevens in en ik stuur hem direct naar je toe, je kunt er dus gelijk mee aan de slag. TIP: print hem uit en neem mee naar stal!
Je gegevens zijn veilig. Wij hebben net zo'n hekel aan spam als jij

0 reacties op “Checklist - Hoe is jouw basis op de grond?

Plaats een reactie


*