headershadow

Latest Blogposts

De ULTIEME tip om jouw hoofd nooit meer voorover te laten vallen tijdens het rijden

Marana is een van mijn leerlingen en loopt tijdens haar vakantie enkele dagen in de week mee. Tijdens het rijden heeft Marana, net als veel ruiters, vaak last van een ‘vallend hoofd’. Ik heb haar een visualisatie oefening geleerd waar ze dit probleem mee aan kon pakken. Nadat ze deze tijdens het rijden toe ging passen was ze in staat haar hoofd moeiteloos recht op haar nek en wervelkolom houden. Weten wat deze visualisatietechniek inhoud? Lees dan verder! Voorover vallend hoofd, een veelvoorkomend probleem bij ruiters. Veel ruiters denken door tijdens het rijden naar het hoofd van hun paard te kijken af te kunnen leiden ‘hoe hij loopt’. Dit is echter een grote fout! Dat kun je vanaf de bovenkant niet zien, dat moet je leren VOELEN 😉 Daarnaast breng je door je hoofd naar voren te laten kantelen je zwaartepunt ongemerkt naar voren.

Veel ruiters proberen dit te compenseren door het bovenste deel van hun rug naar achteren te brengen wat er voor zorgt dat ze ‘achterover’ komen te zitten en de positie van hun romp niet meer correct op de wervelkolom van het paard geplaatst wordt. Hierdoor komen de zitbotjes in de verkeerde positie te staan en is de ruiter niet meer in staat om onafhankelijk te zitten. Het hoofd uit balans zorgt dus voor een soort domino effect.

Hoe kun je dit nou het best oplossen zonder in andere lichaamsdelen te gaan compenseren en spanning op te bouwen in je lichaam? Dat kan met de volgende visualisatie oefening.

Een visualisatie oefening die perfect werkt om je hoofd weer loodrecht op je wervelkolom te plaatsen is de volgende:

In o.a. Afrika en India dragen de dames hun handbagage niet in een tas of in een rugzak, maar vaak in een soort schaal op hun hoofd. Om te zorgen dat deze niet op de grond valt moeten ze de gewrichten in hun rug enorm goed blijven stapelen om te zorgen dat ze niet uit balans raken.

Probeer je voor te stellen dat als jij op je paard zit, op je hoofd zo’n soort schaal staat, maar deze is tot 1cm onder de rand gevuld met water. Tijdens het stappen moet jij er voor zorgen dat de schaal niet omvalt (naar voren) én dat het water niet over de rand heen klotst.

Voel je dat je nu heel anders zit en dat je hoofd niet meer de tendens heeft om om te kiepen?

Vind je het moeilijk om hier iedere keer zelf aan te blijven denken? Vraag dan eens of een vriend of vriendin je een keer wil helpen tijdens het rijden, door iedere keer wanneer jouw hoofd naar voren kiept, je te wijzen op de schaal met water op je hoofd.

Wie heeft er ook last van een ‘vallend hoofd’? Graag hoor ik ook ervaringen nadat je deze visualisatie toegepast hebt 😉 Deel het in het commentaarveld hier onder! Heb je een vraag? Stel hem ook gerust, ik probeer ze zo goed als ik kan te beantwoorden!

Heb jij mijn GRATIS e-book al?
Vul hier onder je gegevens in en ik stuur hem direct naar je toe, je kunt er dus gelijk mee aan de slag. TIP: print hem uit en neem mee naar stal!
Je gegevens zijn veilig. Wij hebben net zo'n hekel aan spam als jij

0 reacties op “De ULTIEME tip om jouw hoofd nooit meer voorover te laten vallen tijdens het rijden

Plaats een reactie


*