headershadow

Latest Blogposts

Over druk, weerstand en aanleuning

En dan niet specifiek over paarden, maar meer over onze menselijke aard. Is het je wel eens op gevallen dat als je staat te kletsen met iemand, je bijna altijd automatisch op één been gaat hangen? Of als je op de bank zit je je benen over elkaar doet? Of wanneer je ergens staat waar de gelegenheid is om ergens tegenaan te hangen dat je dat bij voorkeur dan ook doet? Hoe komt dit nou eigenlijk?

Buiten met de lichaamstaal die je uitstraalt met al deze verschillende ‘houdingen’ zijn er verschillende verklaringen voor het aannemen van afwijkende lichaamshoudingen. De verklaring die ik graag toe wil lichten, en die ook van toepassing is in onze omgang en training met paarden, is dat we zélf graag druk, weerstand en aanleuning opzoeken. Ook bijvoorbeeld het over elkaar slaan van je armen, of ze in je zakken steken zijn manieren om druk op te zoeken.

Naast het feit dat we hier een vergelijking zouden kunnen trekken met de natuurlijke asymmetrie van het paard, kunnen we ook bekijken hoe die ‘natuurlijke drang naar fysieke druk’ zich vertaalt in het trainen met paarden.

Verschillende stromingen hebben allemaal een andere visie over hoe omgegaan wordt met het trainen met wel of geen druk, weerstand en aanleuning. Als het om rijden gaat is mijn optiek dat je bij de ideale ‘verbinding’ niet ‘geeft’ en niet ‘neemt’. Je houdt dus een zogenaamde ‘neutrale verbinding’. Zo kun je optimaal gevoel houden met de mond van het paard, en haarfijne lichte aanwijzingen geven. Dat gevoel kunnen houden met de mond is van groot belang omdat ‘de mond de barometer van het paard’ is, dit stelde grootmeester Baucher al in de 19e eeuw. Wat doen we zelf alleen vaak? Méér druk en weerstand nemen. Dit weerhoudt ons ervan om onze hand observerend te gebruiken en de ‘barometer’ te checken.

‘Loslaten’ is iets wat mensen in het algemeen zowel emotioneel als fysiek erg moeilijk vinden, dit komt doordat ‘vasthouden’ en (vals) gevoel van zekerheid geeft. Wil je dus ook naast je paard aan je rijvaardigheid werken? Probeer er dan vanaf nu eens op te gaan letten om géén druk meer op te zoeken. Dit kun je doen door jezelf aan te wennen de volgende eigenschappen uit je systeem te schrappen:

Armen over elkaar
Handen in elkaar
Leunen (op een leuning, tegen een deur, tegen een muur, etc.)
Op één been hangen
Benen over elkaar
Etc.
Probeer vervolgens als je met je paard aan het werk gaat ook alle druk en weerstand die je ervaart eens af te laten vloeien tot een neutrale waarde. ‘Niet geven en niet nemen’ dus. Qua zitten op je paard kun je dit ook 1 op 1 doorvoeren, helemaal loslaten en ontspannen zou ervoor zorgen dat je niet op je paard kunt blijven zitten, ‘vormspanning’ is echter dus wel noodzakelijk om met rompstabiliteit op je paard te kunnen balanceren, maar als je je té hard spant voelt het voor het paard net of er een wasknijper op zijn rug zit. Op zoek dus naar die balans!

Heb jij mijn GRATIS e-book al?
Vul hier onder je gegevens in en ik stuur hem direct naar je toe, je kunt er dus gelijk mee aan de slag. TIP: print hem uit en neem mee naar stal!
Je gegevens zijn veilig. Wij hebben net zo'n hekel aan spam als jij

0 reacties op “Over druk, weerstand en aanleuning

Plaats een reactie


*