headershadow

Latest Blogposts

Emoties lezen met de 3 G's

Hoe je paard zich voelt geeft je veel informatie over waarom hij ‘doet wat hij doet’. Als hij zich angstig of onzeker voelt, vloeit daar natuurlijk corresponderend gedrag uit voort zoals bijvoorbeeld schrikken en/of vluchten. Voelt je paard zich daarentegen enorm zelfverzekerd en is hij zelfs een beetje baldadig dan kan het best zijn dat hij hoog in zijn energie zit en een speels bokje durft te geven.

In de training is het dus enorm belangrijk om die emoties en gemoedstoestanden van je paard te kunnen lezen, deze vertellen je namelijk wat je wel en niet kunt/moet doen en kunnen je helpen problemen voor te zijn.

Ook is het belangrijk om te kunnen onderscheiden of je paard zelfverzekerd (en misschien wat dominantere uitingen doet) of juist niet zelfverzekerd is. Wat ik in mijn dagelijkse praktijk vaak tegenkom is dat heel veel mensen paarden die enorm onzeker zijn interpreteren als ‘hij is gewoon dominant’. Zo’n paard krijgt dan vervolgens ‘op zijn kop’. Dit kan uiteindelijk zelfs averechts werken waardoor het paard nog onzekerder wordt (en wederom als ‘eigenwijs en dominant’ geïnterpreteerd wordt), zich vervolgens volledig afsluit en apatisch wordt, waarna de eigenaar denkt dat hij de dominantie overwonnen heeft, terwijl het paard zich juist alleen nog meer in zichzelf keert en zich steeds rotter voelt.

Dit terwijl een andere aanpak, -rekening houdend met zijn onzekerheid en gericht op het vergroten van het vertrouwen en het zelfverzekerder maken van het paard- veel effectiever is én geen aanslag pleegt op de relatie met je paard… 😉

De 3 belangrijkste factoren die je vertellen hoe je paard zich voelt zijn zijn gedrag, zijn gelaat en het geluid wat hij evt. maakt. (Toon van de hinnik bijvoorbeeld).

Waar let je op?

Gedrag – manier van bewegen, reacties op mens/paard, reacties op spannende situaties, ademhaling, etc.
Gelaat – ogen, oren, neus, mond, kaken, lichaamshouding, etc.
Geluid – gil, hinnik (hoog, laag, kort, lang), kreun, zucht, etc.
Al deze elementen tezamen kunnen je vertellen hoe je paard zich voelt, zelfs de kleinste signalen geven je informatie.

Deze rimpelige neus hierboven kan verschillende emoties weergeven. Vaak duid het op mentale spanning, maar het kan ook irritatie of frustratie weergeven. De combinatie van de rest van de gelaatstrekken en het gedrag geven je uitsluitsel.

Ook hierboven kun je weer een hele duidelijke gelaatsuitdrukking zien. Oortjes naar achter, strakke ogen en een wat gespannen neusje laten zien dat ze een wat defensieve houding aanneemt.

De oortjes naar achter hoeven overigens helemaal niet altijd te betekenen dat een paard ‘boos’ of ‘geirriteerd’ is, het kan ook zijn dat hij dan juist heel ontspannen of geconcentreerd is. Alles hangt dus altijd geheel af van het totale plaatje.

Nu mijn vraag aan jou, let jij altijd op hoe je paard zich voelt en speel je daar op in? Deel het in het commentaarveld hier onder! Heb je vragen? Deel deze dan ook!

Heb jij mijn GRATIS e-book al?
Vul hier onder je gegevens in en ik stuur hem direct naar je toe, je kunt er dus gelijk mee aan de slag. TIP: print hem uit en neem mee naar stal!
Je gegevens zijn veilig. Wij hebben net zo'n hekel aan spam als jij

0 reacties op “Emoties lezen met de 3 G's

Plaats een reactie


*