headershadow

Page content

Gezond gymnastiseren

Een paard is niet gemaakt om op te rijden, wanneer we dat wel van hem verlangen zullen we zijn lichaam in staat moeten stellen om ons blessurevrij te kunnen dragen.

Gezond gymnastiseren is nodig omdat ieder paard van nature verschillende asymmetrieën in zijn lichaam heeft. Op zichzelf red dat paard zich daar prima mee. Maar vanaf het moment dat wij als ruiter wat gaan vragen van ons paard, de manier waarop hij beweegt, waarheen hij beweegt, hoe snel hij beweegt, en dan soms ook nog met ruitergewicht op zijn rug, ligt het risico op overbelasting op de loer.

De basis: biomechanica

Het bestuderen van de mechaniek van beweging, de biomechanica, helpt om de manier waarop je paard beweegt objectief te beoordelen.

Dit gecombineerd met onderbouwde kennis van zijn anatomie kan helpen om passende training samen te stellen welke de levensduur van je paard als rijpaard verlengt door zwakke gebieden sterker te maken, overbelasting te voorkomen en zo problemen te voorkomen.

Veel fysieke problemen vinden hun oorzaak in gebrekkige training.

Basiskennis van biomechanica en de inwerking en het effect van de hulpen van jou als ruiter is dan ook onmisbaar om je paard gezond te houden.

Gezond gymnastiseren op de grond

Vanaf de grond starten met gezond gymnastiseren van je paard is ideaal omdat iedere ruiter dit kan leren, hoe scheef of in onbalans je paard ook is.

Bodywork

Gymnastiserend bodywork bestaat uit een complete reeks aan basis oefeningen, -technieken, -stretches en mobilisatieoefeningen die je de gelegenheid geven om je paard op de grond te gymnastiseren.

Dit bodywork is geschikt voor ieder paard en dagelijks toe te passen als aanvulling op je poetsbeurt of verzorgingsritueel. Ze zorgen er voor dat je je paard zijn lichaam beter leert kennen, geeft je naast je training en verzorging extra quality-time met je paard en zorgt er ook nog eens voor dat hij sterker, soepeler en fitter wordt.

Werken aan de hand

Gymnastiserend werken aan de hand bestaat uit een complete reeks opbouwende gymnastiekoefeningen die je je paard naast je op de grond uit laat voeren. Deze zijn aan te passen aan het niveau en de ervaring van je paard.

Ook het werken aan de hand is naast je training onder het zadel gemakkelijk in te passen, bijvoorbeeld tijdens de warming-up. Iedere combinatie zal hier positieve resultaten van ondervinden. Paarden worden soepeler, sterker, meer in balans en jij als ruiter leert je 'oog' te ontwikkelen en te zien wat er in het lichaam van je paard gebeurt tijdens bepaald oefeningen.

Gezond gymnastiseren onder het zadel

Wanneer zowel je paard als jij een mooie basis balans ontwikkeld hebben en je paard in staat is om jou als ruiter in balans te dragen kan het gymnastiserende werk onder het zadel voortgezet worden. Het doel van de training van je paard onder het zadel is om je paard in staat te stellen om in beweging, zijn achterbenen zo veel mogelijk gewicht te laten dragen, daarmee de voorhand te ontlasten en deze te behoeden voor overbelasting.

Daarbij streven we een zo symmetrisch mogelijke verdeling van het gewicht tussen beide voorbenen (dus links en rechts), evenals beide achterbenen. Ook is het belangrijk dat je paard onder het zadel leer de juiste spierketens aan te spannen om op deze manier zijn rug als een stevige brug te laten dienen die jou als ruiter kan dragen.

Jaartraining 'Gymnastiseren vanaf de grond'

Ben jij je er van bewust van dat veel van de problemen waar we tegenaan lopen met ons paard veroorzaakt worden door de manier van trainen?

Maaaaar, dat deze voor een groot deel vaak ook op te lossen zijn door de manier van trainen?

Wil je alles leren over gezond gymnastiseren vanaf de grond? Dan is deze jaartraining bij uitstek geschikt voor jou! Je leest er hier alles over.

0 reacties op “Gezond gymnastiseren

Plaats een reactie


*