headershadow

Latest Blogposts

De kracht van gymnastiserende patronen

Een volte, gebroken lijn, linksomkeert en slangenvolte kennen we allemaal als rijbaanfiguren die getoond moeten worden in een dressuurproef. Maar heb je wel eens nagedacht over het gymnastiserende effect van deze oefeningen? En weet je waar je op moet letten bij de uitvoering er van? En wist je dat je met deze 'standaard' rijbaanfiguren' eindeloos kunt varieren en verschillende gymnastiserende patronen samen kunt stellen? Lees verder en leer meer over de kracht van gymnastiserende patronen!Een gymnastiserend patroon kun je met een beetje creativiteit prima zelf samenstellen. Als je weet wát je paard nodig heeft kun je aan de hand daarvan bepalen welk patroon je op welk moment het beste in kunt zetten.

Maar hoe bepaal je wat je paard nodig heeft? Allereerst door zijn energie te voelen, heeft hij een meer voorwaartse energie en veel 'go', kies dan een patroon met veel bochten. Heeft hij daarentegen juist weinig voorwaartse tendens en eerder veel 'ho' dan 'go', kies dan een patroon met veel rechte lijnen.

Er zijn nog veel meer criteria die mee kunnen spelen in het bepalen van je strategie, die bespreken we in een volgende blogpost.

Een simpel voorbeeld van een patroon voor een paard met veel voorwaartse energie is de slangenvolte met 4 bogen, met in iedere boog een volte 10 meter.

Prioriteiten in het uitvoeren van deze oefening zijn takt, vorm en  balans.

Met takt bedoel ik het volgen van het spoor van de slangenvolte in een gelijkmatig tempo, ritme met regelmaat van de passen.

Met vorm doel ik op de vorm van het patroon, niet op de vorm van het paard. We kijken dus naar het exact volgen van het spoor van het patroon. Volte's 10 meter lopen dus van de hoefslag tot de a-c lijn en zijn perfect rond. Tijdens het oversteken wordt het paard heel kort rechtgesteld.

Met balans doel ik op jou als ruiter. Zorg dat je zelf in alle wendingen en lijnen in staat bent om vrij van onnodige en overtollinge spanning loodrecht ten op zichte van je paard te blijven zitten en meebewegen zonder je balans te verliezen en je paard daarmee te storen.

Wanneer je in staat bent deze slangenvolte in stap -met behoud van takt, vorm en balans- uit te voeren, kun je de moeilijkheidsgraad opvoeren. Dit kun je bijvoorbeeld doen door schakelingen in het patroon toe te voegen. Dus bijvoorbeeld de volte's in stap te laten verruimen en de rechte lijnen waar op je oversteekt in stap. Kies ook hier weer exacte punten wáár je de overgangen rijdt.

Een ander voorbeeld van een patroon voor een paard met juist heel weinig voorwaartse energie is een schakelpatroon zoals 'het rekken van de gang'. Met schakelen doel ik op het varieren in tempo.

Je doel is om je paard zelfstandig voorwaarts en met impuls te krijgen zodat hij het gevoel geeft alsof hij op de 'automatische piloot' voorwaarts blijft.

Het patroon 'het rekken van de gang' houdt in dat je de twee uitersten (terug in tempo en verkorten paslengte en omhoog in tempo en verruiming van paslengte) in een gang op wilt kunnen zoeken. Je start ook hier weer in stap en kijkt hoe ver je je paard terug kunt laten komen in tempo, vraag zo klein en rustig mogelijke stappen van hem.

Al snel zul je merken dat je paard de tendens krijgt om 'stil' te vallen en impuls (voorwaartse drang opgewekt en gecontroleerd door de ruiter) te verliezen. Zodra je dit merkt geef je je voorwaartse hulp en rij je je paard vloeiend naar voren en laat hem zijn passen verruimen. Zoek het uiterste op in hoeverre je 'm kunt laten verruimen.

Zodra je voelt dat hij goed vlot en voorwaarts denkt schakel je weer terug naar de kortere passen en het langzamere tempo.

Let op! ZODRA je voelt dat 'de motor' uitvalt (je paard verliest impuls en hij 'denkt' niet meer naar voren) schakel je weer naar voren naar het hogere tempo. Wanneer je paard zowel in het lagere tempo als het hogere tempo actief en met impuls kan blijven bewegen beëindig je de oefening. Wil je de moeilijkheidsgraad opvoeren? Doe dezelfde oefening dan in draf!

Mijn vraag van vandaag aan jou, experimenteer jij wel eens met de verschillende rijbaanfiguren?

Heb jij mijn GRATIS e-book al?
Vul hier onder je gegevens in en ik stuur hem direct naar je toe, je kunt er dus gelijk mee aan de slag. TIP: print hem uit en neem mee naar stal!
Je gegevens zijn veilig. Wij hebben net zo'n hekel aan spam als jij

0 reacties op “De kracht van gymnastiserende patronen

Plaats een reactie


*