headershadow

Latest Blogposts

Het bijhouden van een logboek

Om je vorderingen bij te houden, of de gezondheid van je paard te monitoren kan het gebruik van een logboek handig zijn. Hierin schrijf je bijzonderheden die je die dag opgemerkt hebt, wat je gedaan hebt tijdens je training en wat goed ging en wat beter kon. Ook kun je in een logboek de vaccinaties, ontwormingen/mestonderzoeken, tandartsbezoeken, hoefsmidbezoeken etc. en andere bevindingen rondom je paard bijhouden. Ik houd al redelijk lang logboeken bij en heb verschillende vormen geprobeerd. Een logboek is een belangrijke schakel in het management rondom je paard. Het is een gemakkelijk hulpmiddel om alle, voor jou, belangrijke zaken vast te leggen.

Er zijn natuurlijk verschillende vormen waarin je een logboek bij zou kunnen houden.

k zal er een paar toelichten waar ik ervaring mee heb. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een schrift of agenda.

Als je zo’n lekkere grote agenda hebt kun je daar iedere dag in opschrijven wat je gedaan hebt. Dit is vooral voor de liefhebbers van de pen erg fijn, gewoon met de hand even snel wat neerzetten. Het oog wil ook wat dus ik heb er een van Pip Studio, ik vind ‘m erg leuk. Het voordeel van een agenda is dat je je bevindingen altijd bij de betreffende dag kunt schrijven, wanneer je van plan bent een uitgebreid logboek bij te gaan houden is een schift of notitieboekje wellicht beter op zijn plaats. Hier heb je zoveel ruimte als je wilt.

Een tip met betrekking tot het kiezen van een agenda, blader er van te voren even doorheen, sommige hebben van dat gladde papier en ik vind dat persoonlijk echt vervelend schrijven.

Dan is er nog een ‘standaard’ versie welke verkocht wordt bij o.a. mediaboek. Dit is het ‘Logboek voor Dressuurruiters‘, hierin kun je hoofdzakelijk je trainingsvoortgang bijhouden, ook is er volgens mij ruimte voor veterinaire aanvullingen. Ik heb zelf geen ervaring met dit logboek maar omdat hij voor sommige wellicht toch waardevol kan zijn wilde ik hem toch noemen.

Andere vormen zijn het digitaal bijhouden van een logboek. Mijn persoonlijke voorkeur gaat tegenwoordig uit naar het programma Evernote. Evernote is een (gratis) app die je zowel op je pc, smartphone en tablet kunt downloaden en zo in kunt stellen dat je ze met hetzelfde account gebruikt. Vanaf welk toestel je Evernote dan ook gebruikt, alle informatie die je opslaat wordt automatisch gesynchroniseerd.

Ik ben een fervent gebruiker van Evernote, het is voor mij vooral heel gemakkelijk om onderweg mijn leerling-logboeken bij te kunnen werken. Op die manier kan ik van iedere les een kort verslag maken van wat we gedaan hebben en daarop reflecteer ik dan wat goed ging, wat beter kon en wat het huiswerk was.

Ook kun je natuurlijk een digitaal logboek bijhouden in ieder ander notitie programma, of zelfs ‘gewoon’ in Word. Evernote is echter zo gebruiksvriendelijk dat ik eigenlijk zeker weet dat als je het eenmaal geprobeerd hebt je niet anders meer wilt 😉

Wie van jullie houdt al een logboek bij en wát hou je allemaal exact bij?

Heb jij mijn GRATIS e-book al?
Vul hier onder je gegevens in en ik stuur hem direct naar je toe, je kunt er dus gelijk mee aan de slag. TIP: print hem uit en neem mee naar stal!
Je gegevens zijn veilig. Wij hebben net zo'n hekel aan spam als jij

0 reacties op “Het bijhouden van een logboek

Plaats een reactie


*