headershadow

Latest Blogposts

Kopschuw?

Een kopschuw paard is ‘lastig’ om mee te werken. Enerzijds omdat je met je handen niet in de buurt van zijn hoofd kunt komen, wat het omdoen van een halster of hoofdstel moeilijker maakt. Anderzijds omdat het vaak het uiten van ongenoegen is, het kan dus zijn dat je paard pijn of last heeft van iets op zijn hoofd, ook dit is niet fijn omdat je paard zich dan dus niet lekker voelt!

Gelukkig is er het een en ander wat je zelf kunt doen om je paard minder kopschuw te maken, wil je weten wat? Lees dan verder!

Wanneer je paard kopschuwheid vertoont kan dat verschillende oorzaken hebben. Het is dus belangrijk om deze zo-goed-als-je-kunt te achterhalen.

Voordat je met technieken aan de slag gaat waarmee je je paard kunt laten wennen aan het aanraken van het hoofd is het belangrijk om uit te sluiten of hij ergens pijn heeft. Een osteopaat kan je hierbij goed van dienst zijn. Leg je ‘klacht’ duidelijk uit en deze kan uitsluiten of je paard ergens een blokkade heeft die er voor zorgt dat hij pijn heeft en zijn ongenoegen uit door zich niet aan te laten raken. Het kan wellicht zelfs zijn dat aanraking alleen al echt pijn doet!

Als je paard een keer gehangen heeft in het halster of gevallen is en zijn hoofd ergens hard tegenaan gestoten heeft kan het zijn dat het cranio-sacraal ritme verstoord is wat ook (pijn) klachten veroorzaakt. Ook hoor ik nog regelmatig dat mensen een praam op de oren van een paard zetten om te zorgen dat hij ‘rustig’ blijft staan (doe dit alsjeblieft nooit!), hiervoor geld hetzelfde verhaal. Een cranio-sacraal therapeut kan je daar alles over vertellen en helpen om dit probleem op te lossen.

Wanneer je dit hebt uitgesloten kan het zijn dat het paard schuw is aan zijn hoofd doordat hij wellicht één of meerdere keren op zijn hoofd geslagen is. Ook dit is natuurlijk nooit de bedoeling!

Wanneer je paard zich niet aan laat raken op zijn hoofd omdat hij zich onzeker voelt of wanneer hij geslagen is, is het een kwestie van het terug herwinnen van het vertrouwen en het versterken van jullie relatie. Het probleem zit dan waarschijnlijk niet zo zeer bij het hoofd maar meer in jullie onderlinge band en samenwerking. Stel de relatie met je paard dus altijd voorop!

Als je paard van nature zelfverzekerd is en gewoon niet ‘wil’ dat je zijn hoofd aanraakt, bestaat de kans dat hij een aantal keren succesvol gedrag heeft kunnen vertonen. Dit door wanneer jij zijn hoofd aan wilde raken zijn hoofd weg te trekken en hij op deze manier vervolgens onder de aanraking uit kwam.

In deze situatie is het een kwestie van rustig maar stevig aanraken en licht heen en weer strijken, dit volhouden tot je paard ontspant en wannéér hij ontspant haal je je hand weer weg. Hierbij begin je bij de hals en werk je stukje voor stukje naar voren richting het hoofd tot je alle gebieden aan kunt raken. Let op dat wanneer je bij de oren komt je hier nóóit aan trekt!

Houd je eigen veiligheid in een situatie als deze altijd goed in de gaten. Wanneer je niet over de vaardigheid beschikt om deze techniek veilig uit te voeren neem dan contact met me op of zorg er voor dat je een dagcursus shaitsu-massage bijwoont, tijdens deze cursus leer je hoe je deze technieken veilig uit kunt voeren op je paard.

Is jouw paard kopschuw? En hoe ga je daarmee om? Deel het in het commentaarveld hier onder zodat andere lezers er wellicht ook van kunnen leren! Als je vragen hebt stel ze dan ook gerust, ik probeer ze zo goed als ik kan te beantwoorden.

Heb jij mijn GRATIS e-book al?
Vul hier onder je gegevens in en ik stuur hem direct naar je toe, je kunt er dus gelijk mee aan de slag. TIP: print hem uit en neem mee naar stal!
Je gegevens zijn veilig. Wij hebben net zo'n hekel aan spam als jij

0 reacties op “Kopschuw?

Plaats een reactie


*