headershadow

Latest Blogposts

Nerveus paard, what-to-do?

Een regelmatig terugkerend ‘probleem’ wat ik tegenkom, als ik bij mensen kom om ze te begeleiden met hun paard is dat het paard nerveus gedrag vertoont. Dit kan soms dusdanig worden dat het leidt tot gevaarlijke situaties, zowel voor het paard als zijn eigenaar. Er zijn een aantal simpele dingen die je kunt doen om op het gebied van je management in te spelen op dit gedrag van je paard.

Wil je weten wat je o.a. kunt doen? Lees verder om er achter te komen.

Als eerst is het belangrijk om er achter te komen wanneer je paard nerveus gedrag vertoont. Doet hij het alleen wanneer hij weg is bij de kudde, of juist in de wei, op stal, aan de hand, tijdens het poetsen en/of onder het zadel, etc.

Al deze informatie kan je helpen om er achter te komen waar de nervositeit aan gerelateerd is.

Is je paard daarnaast nerveus uit angst en onzekerheid? Of juist meer uit dominantie en wil hij graag de leiding nemen? Zijn lichaamstaal kan je hier meer over vertellen, daar lees je hier meer over in het recente artikel over het lezen van emoties.

Behoeftes
Ieder paard heeft natuurlijke behoeftes, die hij instinctief en vanuit zijn aard heeft meegekregen. O.a. zijn deze, beweging, sociaal contact, juiste voeding, etc. Wanneer er -op wat voor manier dan ook-, niet in deze behoeftes voorzien kan worden levert dat stress op in het systeem van het paard, zowel fysiek als mentaal. Deze stress kan zich op verschillende manieren uiten, bijvoorbeeld stereotype gedrag en nervositeit zijn er twee van.

Beweging
Als we kijken naar de bewegingsbehoefte van het paard is er een groot verschil tussen het natuurlijke leefpatroon van het paard en die die wij hem opleggen wanneer we het paard in een vorm gecombineerd met individuele huisvesting in een box houden. Het voornaamste verschil zit er ook in dat het paard in zijn natuurlijke dagritme veel en vaak beweegt in een laag tempo (hapje-stapje, gedurende 24u) en dat wij hem veel stil laten staan en in een korte tijd veel en in een hoog tempo laten bewegen (denk maar eens aan een uurtje rijden). Is je paard schrikkerig en nerveus? Probeer zijn bewegingsgelegenheid dan zo dicht mogelijk bij zijn natuurlijke dagbesteding te brengen, dus zoveel mogelijk buiten zodat hij zelf kan kiezen of hij stilstaat of beweegt. Immers niemand wil 23 uur per dag in zijn eigen wc vertoeven, (en ook geen 22, 21 en 20 uur…).

Heeft je paard niet de mogelijkheid om op de wei te gaan? Probeer hem dan vaker op de paddock te zetten en mee te nemen om te wandelen. Spreek onderling met stalgenoten af om elkaars paarden buiten te zetten, ieder uur extra uit de stal is er één. Maak aan het einde van iedere dag een berekening hoeveel uren je paard op stal doorgebracht heeft, dit aantal uren moet zo laag mogelijk zijn! Te weinig beweging kan er dus aan bijdragen dat je paard zich nerveus gaat gedragen.

Sociaal contact
De kudde zorgt voor een vluchtdier als het paard voor veiligheid. Met z’n 10-en heb je immers minder kans om opgegeten te worden dan wanneer je alleen bent. Als je paard de voorkeur gelaten wordt zal hij er dan ook altijd voor kiezen om andere paarden op te zoeken. Ik kom een enkele keer wel eens paarden tegen waarvan mensen zeggen dat ze ‘niet-sociaal’ zijn, dit is eigenlijk altijd aangeleerd gedrag. Als een paard nooit met andere paarden samen heeft gestaan en dus ook niet geleerd heeft hoe ‘normaal’ sociaal en kudde gedrag werkt zal hij zich sneller af willen zonderen van de rest of afwijkend gedrag vertonen.

Het niet kunnen hebben van bijvoorbeeld fysiek sociaal contact kan enorm veel stress, en dus nerveus gedrag, opleveren voor een paard. Zorg dus dat hij iedere dag de gelegenheid krijgt om andere paarden te zien, ruiken, horen en aan te raken.

Voeding
De basis van je paard zijn ransoen hoort te bestaan uit een dieet van voeding op basis van cellulose. Dat is een stof die o.a. in bladgroen zit. Het spijsverteringssysteem van je paard is gemaakt om exact deze stoffen optimaal te verteren. In de natuurlijke situatie kan een paard constant wat eten, ook hier is zijn spijsverteringssysteem op geoptimaliseerd. Een paard is geen portie-eter en kan dit ook niet omdat dit voor problemen zorgt. Wanneer je paard ‘droog’ staat en niets te eten krijgt verzuurt de maag en loopt je paard een hoog risico om maagzweren te ontwikkelen.

Veel paardeneigenaren voegen standaard brok toe aan het ransoen voor hun paard, de waarom is niet voor iedereen helemaal duidelijk. Wanneer je paard meer energie op maakt dan dan hij binnen krijgt kan het een optie zijn om een extra voeder aan je paard zijn dieet toe te voegen. Echter zijn een groot deel van de Nederlandse paarden te zwaar. Wat dus eigenlijk inhoudt dat ze meer energie binnen krijgen dan dat ze opmaken. Buiten het feit dat het aanzet aan het lichaam zorgt deze overtollige energie ook voor een hoger energie-level en kan dus bijdragen aan nervositeit.

Dus, nerveus paard? Zo veel mogelijk grofstengelig ruwvoer gegeven in een slowfeeder en krachtvoer zo laag mogelijk of zelfs geen.

Fysieke onbalans
Wanneer je paard nerveus gedrag onder het zadel vertoont dan kan dit gerelateerd zijn met zijn fysieke scheefheid. Voor deze paarden kan het een goed alternatief zijn -wanneer je paard heel scheef is- om de training bijvoorbeeld tijdelijk aan de hand voort te zetten en te werken aan zijn fysieke balans.

Een paard wat fysiek uit balans, en dus scheef is kan zogenaamde scheefheidssymptomen laten zien als: vluchten, bokken, stijgeren, onrustig bewegen, etc. Gezonde gymnastiserende training is de oplossing!

Mentale onbalans
Wanneer je paard onvoorspelbare schrikreacties heeft, weinig vertrouwen (of respect) voor jou als leider heeft en in ‘spannende’ situaties zelf de leiding neemt en nerveus wordt is het tijd om aan jullie relatie te werken. Dit kun je doen door middel van grondwerk. Wanneer jullie relatie in orde is en jullie samen kunnen werken op basis van vertrouwen, vriendschap en respect kun je in principe heel de wereld aan.

Mijn mening is dat de training van ieder mens en paard maatwerk is, het moet echter altijd gebaseerd moet zijn op vriendschap, vertrouwen en respect. Jullie zijn beide unieke individuen die een andere ‘handleiding’ hebben. Wat bij de één wel werkt, werkt bij de ander niet. Zo is het met paarden ook. Het is dus voor jouw als ruiter of eigenaar belangrijk om het karakter van je paard te leren herkennen en daar vervolgens specifiek op te leren inspelen. Tijdens de Trainings3Daagse die nog gepland staat leer je daar alles over. In augustus zijn er nog twee plekken vrij (je kunt meedoen zowel mét als zonder eigen paard) dus wil je ook meer leren over maatwerk training voor jouw en je paard? Geef je dan snel op via info@differhand.nl.

Energetische onbalans
Onrust en angst, beide emoties die horen bij het water-element, wanneer deze uit balans is komen deze emoties nog duidelijker of in extremiteit naar voren. Een van de manieren om te werken aan het herstellen van de balans van deze energie is het werken op de blaas-meridiaan.

Iedereen kan dit leren en de resultaten zijn eigenlijk altijd verbluffend. Tijdens een cursus shiatsu massage leren de deelnemers o.a. om de blaasmeridiaan te masseren, aanstaande zondag 28 juli is de eerstvolgende dagcursus, er is nog plaats voor een enkele deelnemer.

Reactie en ervaring van één van de deelnemers:

“Na de cursus ben ik de massage thuis toe gaan passen. Alleen al door de blaasmeridiaan te masseren werd mijn paard super ontspannen. Hij is normaal vrij nerveus in en onrustig in zijn dagelijkse omgang maar na de massage werd hij rustig! Zelfs zijn (loop)stal is ineens netjes en schoon doordat hij minder nerveus heen en weer loopt te draaien.”

Last but not least – de ruiter/leider
Vergeet niet dat wanneer je zelf niet lekker in je vel zit en fysiek (bijvoorbeeld in het zadel) niet in balans bent je dit feilloos doorgeeft aan je paard. Werk dus sowieso altijd ook aan jezelf, door middel van het volgen van (zit)lessen, grondwerklessen waarin je leert de relatie en communicatie tussen jouw en je paard te verbeteren waardoor je herkent wanneer je paard nerveus wordt, zelf geaard kunt blijven en gericht kunt handelen. Eveneens in het zadel, door balans te vinden op de rug van je paard breng je hem zo min mogelijk uit balans waardoor hij minder snel onzeker en nerveus zal worden.

Is jouw paard ook nerveus maar vind je het moeilijk om er achter te komen waardoor en wil je dat ik meekijk en/of meedenk? Neem dan contact met me op voor een consult, dan kijken we wat voor begeleiding het beste bij jullie past om weer terug in balans te komen!

Is jouw paard wel eens nerveus? Deel het in het commentaarveld hier onder. Heb je een vraag? Stel hem dan ook gerust, ik probeer zo goed- en zo veel als ik kan alle vragen passend te beantwoorden!

Heb jij mijn GRATIS e-book al?
Vul hier onder je gegevens in en ik stuur hem direct naar je toe, je kunt er dus gelijk mee aan de slag. TIP: print hem uit en neem mee naar stal!
Je gegevens zijn veilig. Wij hebben net zo'n hekel aan spam als jij

0 reacties op “Nerveus paard, what-to-do?

Plaats een reactie


*