headershadow

Latest Blogposts

Nierenergie uit balans - Wat iedere ruiter met een nerveus paard zou moeten weten

Een veelvoorkomend probleem wat ik tegenkom in mijn dagelijkse praktijk is nierenergie die uit balans is. Vaak denken mensen dat een paard ‘gewoon zo is’, of ze (h)erkennen de symptomen niet als een probleem wat daar aan gerelateerd kan worden.

Energie die uit balans is, is ook weer terug in balans te herstellen, wat betekend dat je paard zich lekkerder gaat voelen en jullie samenwerking beter wordt!

Hoe herken je nu nierenergie uit balans? Er zijn een aantal symptomen en kenmerken die terug te relateren zijn naar de nierenergie. Deze zijn fysiek, emotioneel/mentaal en rijtechnisch te herkennen.

Fysieke kenmerken:

Wallen onder de ogen
Gescheurde hoeven
Slechte circulatie (dikke benen etc.)
Vaak (en veel) drinken en plassen
Stijve onderrug
Opgeblazen buik

Emotionele/mentale kenmerken:

Nerveus
Rusteloos
Spooky
Schrikachtig
Angstig
Rijtechnische kenmerken:

Moeite met onderbrengen van de achterhand
Moeilijk ‘over de rug’ komen
‘Knijperig’ of ‘schieterig’, vooral in snellere/hogere gangen
Stress zodra er druk van de teugel in de mond gegeven wordt
Oorzaken van nierenergie uit balans
Veel verschillende oorzaken kunnen de reden zijn dat de nierenergie uit balans is geraakt. In veel gevallen is dit terug te relateren aan voeding, overmatig werken, stress, nervositeit en verkeerde hantering van het paard.

Omdat de oplossing voor dit probleem altijd afhankelijk is van je gehele management is er niet één oplossing aan te dragen die je op kunt volgen om de balans terug te herstellen.

Belangrijk is dat je in ieder geval al in staat bent om deze symptomen te herkennen en deze kunt koppelen aan het feit dat de nierenergie uit balans is. Door dit terug in balans te brengen zal je paard zich echt beter gaan voelen!

Herken je je paard hier wel in en wil je graag meer weten? Neem dan gerust contact met me op voor een consult of persoonlijk advies voor jouw specifieke situatie.

Bestaat de kans dat de nierenergie van jouw paard uit balans is en had je dit nog niet eerder als dusdanig herkend? Deel het in het commentaarveld hier onder. Heb je vragen, stel ze dan ook gerust. Zo goed- en zo veel als ik kan, probeer ik ze te beantwoorden.

Heb jij mijn GRATIS e-book al?
Vul hier onder je gegevens in en ik stuur hem direct naar je toe, je kunt er dus gelijk mee aan de slag. TIP: print hem uit en neem mee naar stal!
Je gegevens zijn veilig. Wij hebben net zo'n hekel aan spam als jij

0 reacties op “Nierenergie uit balans - Wat iedere ruiter met een nerveus paard zou moeten weten

Plaats een reactie


*