headershadow

Latest Blogposts

Oefening: De Kracht van je Glimlach

Iedereen heeft wel eens de slappe lach gekregen door iets geks of grappigs wat er voorviel.

Het gevoel wat je tijdens dat uitbundige lachen krijgt is onbeschrijfelijk. Het heeft niet alleen invloed op hoe je je voelt, maar ook op je mindset en de energie die je uitstraalt.

Wist je namelijk dat je je glimlach ook tijdens het samenzijn en rijden met je paard in je voordeel kunt gebruiken?

De Juiste Mindset

Pas terug schreef ik een artikel over het belang van de juiste mindset in het omgaan met- en trainen van je paard, en dat je zelf kunt kiezen hoe je je voelt.

Lachen draagt in die zin dus bij aan eenRuiter oefening - De kracht van je glimlach positieve mindset en positief gevoel in je lijf, en dan straal je uit.

Lachen is daarnaast ook nog eens gezond. Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van lachen, zo werkt het pijnstillend, verlaagt het de bloeddruk en de concentratie stresshormonen.

Wat er gebeurt wanneer je lacht is het volgende. Je lichaam maakt dopamine en endorfinen aan, deze zorgen er voor een gevoel van genot en blijdschap. Hoe harder je lacht, hoe meer er van deze stoffen wordt aangemaakt, hoe blijer je je voelt. Dit is een soort vicieuze cirkel.

Lachen is daarnaast ook nog eens aanstekelijk, wanneer jij lacht heeft dat effect op de energie die je uitstraalt en op iedereen om je heen, ook op je paard!

Oefening: “Glimlach, ongeacht hoe je je voelt” Deze oefening kun je zowel te paard als op de grond doen.

STAP 1 Geef als eerst je humeur een cijfer van 0 tot 10. Bij 0 voel je je vreselijk, je humeur is slecht, je ben misschien boos, chagerijnig of verdrietig. Bij 10 voel je je blij, optimistisch, gemotiveerd, gelukkig etc.

STAP 2 Vervolgens tover je een glimlach op je gezicht en in je lijf, ONGEACHT hoe je je voelt. Ook al voel je gaf je je humeur net een 0 of een 1, je tovert die lach tevoorschijn. Hij mag nu dus ‘nep’ zijn. ;-)

STAP 3 Vorm je lach met behulp van de volgende elementen: glimlach met je ogen, je oren, je mond en niet te vergeten je hart.

STAP 4 Roep een gevoel op waar jij blij van wordt, dus waar jij van moet lachen! Dit kan een grappige situatie zijn, maar ook een mens of dier waar je juist heel blij van wordt. Misschien kun je je zelfs de eerste keer dat je op een paard zat nog wel herinneren?

STAP 5 Wanneer je deze glimlach op je gezicht en in je lijf te pakken hebt en het gevoel opgeroepen hebt, richt je je aandacht op je ademhaling. Bij iedere inademing voel je het niveau van je humeur stijgen en bij iedere uitademing laat je je lichaam en je gezicht zachter worden waardoor alle onnodige en overtollige spanning verdwijnt.

STAP 6 Vervolgens hou je deze lach minimaal 2 minuten vast. Als je op je paard zit kun je kiezen voor minimaal 2 hele rondjes over de hoefslag.

STAP 7 Evalueer nu hoe je humeur nu is. Geef je humeur dus wederom een cijfer van 0 tot 10, dezelfde regels gelden als net. Voel je dat je je anders voelt dan net? Vraag jezelf dan nu het volgende eens af, als jij je paard zou zijn, met welke persoon zou je het liefst samenzijn en -werken? De persoon bij stap 1, of de persoon bij stap 7?

Nu een uitdaging voor jou, die transformerend zal werken voor de samenwerking tussen jou en je paard: Doe deze glimlach oefening eens vanaf het moment dat je arriveert bij je paard, gedurende de verzorging, tijdens je training en ook tijdens het naverzorgen. Evalueren doe je op het moment dat je aankomt, en op het moment dat je weggaat. Succes! Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen

 

Heb jij mijn GRATIS e-book al?
Vul hier onder je gegevens in en ik stuur hem direct naar je toe, je kunt er dus gelijk mee aan de slag. TIP: print hem uit en neem mee naar stal!
Je gegevens zijn veilig. Wij hebben net zo'n hekel aan spam als jij

0 reacties op “Oefening: De Kracht van je Glimlach

Plaats een reactie


*