headershadow

Page content

Ontwormen

Om te voorkomen dat je paard besmet wordt met een worminfectie is het noodzakelijk om in overleg met je dierenarts een goed ontwormingsplan op te stellen. Dit wordt veelal gedaan op basis van mest- en eventueel bloedonderzoek.

Ontwormen op basis van deze onderzoeken zorgt ervoor dat je gericht kunt ontwormen.

Hiermee minimaliseer je de belasting van je paard zijn lichaam met de chemische middelen en voorkom je dat de wormen resistent worden voor de ontwormingsmiddelen die in omloop zijn. Uit deze onderzoeken zal blijken welke eitjes er in het het bloed of de mest aanwezig zijn en welke werkzame stof nodig is om de betreffende wormen(eitjes) te bestrijden.

Er zijn diverse ontwormingsmiddelen verkrijgbaar. Belangrijk is welke werkzame stof het betreffende middel bevat. De verschillende werkzame stoffen zijn:

Ivermectine

Dit is de basis van de meest gebruikte ontwormmiddelen en bestrijdt de meeste wormen, is relatief goedkoop en er is nog geen resistentie tegen deze stof aangetoond. Het werkt minder tegen ingekapselde bloedwormen en lintwormen.

Moxidectine

Deze stof is langer werkzaam en werkt ook tegen alle ingekapselde bloedwormen, maar mag absoluut niet toegediend worden aan veulens jonger dan 4 maanden.

Praziquantel

Alleen de lintworm wordt met deze stof bestreden en dient dus in combinatie met een ander ontwormmiddel toegediend te worden om ook overige wormen te bestrijden.

Pyrantel

Deze stof is zeer kort werkzaam en werkt niet tegen de paardenhorzel en ingekapselde bloedwormen.

Benzamidazol – verbindingen

Het gebruik hiervan wordt vaak afgeraden door de groeiende resistentie tegen deze groep werkzame stoffen.

Op de verpakking van de ontwormingsmiddelen is altijd een duidelijke gewichtsverdeling weergegeven. Het is heel belangrijk dat je je paard nooit te weinig ontwormingsmiddel toedient, te veel kan echter ook weer schadelijk zijn. Des te belangrijker dus om te weten hoe zwaar je paard of pony is. Dit kun je heel simpel meten (bij benadering) met een speciaal meetlint die bij veel ruitersportwinkels te verkrijgen is. Een pony weegt al snel 300 – 500 kilogram en een groot (warmbloed) paard 600 – 700 kilogram.

0 reacties op “Ontwormen

Plaats een reactie


*