headershadow

Latest Blogposts

Opstappen met een krukje, wel of niet?

Regelmatig hoor ik nog zowel voor- als tegenstanders hun mening verdedigen over wel- of niet op te stappen met een krukje.

Tegenstanders menen dat opstappen met een kruk voor luie mensen is, of dat je altijd en overal op je paard moet kunnen stappen, wel of geen kruk aanwezig. Voorstanders menen o.a. dat het beter is voor het paard zijn rug en hun zadel en alle andere meningen daartussen.

Of je nou voor- of tegen het opstijgen met een krukje bent, vandaag ga ik je iets laten zien wat de zaak verduidelijkt en je zal helpen om een bewuste keuze te maken, hoe op te stijgen.

Op dit eerste filmpje kun je zien wat het effect is op de rug van het paard om vanaf een hoge opstap op te stijgen.

Je ziet dat het nog wel lijkt alsof de dame in kwestie zich wat hard in het zadel laat ploffen, de wervelkolom blijft echter ongemoeid.

Hier zie je een filmpje wat het effect is op het zadel en de rug van het paard wanneer vanaf de grond opgestegen wordt.

Wat een verschil!

Ik steeg altijd al op vanaf een opstapkrukje maar na het zien van deze video’s blijf ik dat ook zeker doen.

Er is zelfs onderzoek gedaan naar verschillende manieren van opstijgen, conclusies waren o.a. dat opstijgen vanaf een opstapkruk minder belastend is voor het paard zijn rug dan wanneer je vanaf de grond opstijgt.

Wanneer je jezelf namelijk aan de zijkant van je paard zijn rug omhoog trekt wordt je gewicht verdubbeld of zelfs meer! En die belasting voelt hij maar aan één kant van zijn rug. Doe dit 5 dagen per week, 52 weken per jaar en je creeert een situatie waarin je een scheef zadel en paard ontwikkeld.

Wil jij wel opstijgen met een krukje of opstijgblok maar wil je paard niet stilstaan? Dat vraagt om wat oefening. Je kunt je paard namelijk zelfs leren zichzelf ‘in te parkeren’ naast het opstijgblok.

Op de bovenste foto zie je hoe Ageeth met haar pony Charlie oefent om hem zelf netjes naast het krukje te parkeren. Wanneer je je paard dit aangeleerd hebt is het enige wat je hoeft te doen, is op de kruk gaan staan en je paard de aanwijzingen geven om zichzelf netjes recht naast de kruk te plaatsen. Zo kun je in alle rust en ontspanning opstijgen.

Hoe stap jij op je paard? Is je visie hier op veranderd na het zien van deze filmpjes? Deel het in het commentaarveld hier onder.

Heb jij mijn GRATIS e-book al?
Vul hier onder je gegevens in en ik stuur hem direct naar je toe, je kunt er dus gelijk mee aan de slag. TIP: print hem uit en neem mee naar stal!
Je gegevens zijn veilig. Wij hebben net zo'n hekel aan spam als jij

0 reacties op “Opstappen met een krukje, wel of niet?

Plaats een reactie


*