headershadow

Latest Blogposts

Paardenkarakters op basis van de 5 elementen - WATER

Omdat ik zelf de diversiteit in karakters altijd onwijs interessant vind heb ik me in de loop der jaren zoveel mogelijk ingelezen en beleerd op dit gebied. Dit omdat het het werken met de verschillende karaktertypes soms veel gemakkelijker kan maken.

Iedereen kent ze wel die verschillende types paarden, de een is dapper, de ander wat nerveuzer en weer een volgende bijvoorbeeld juist erg volgzaam van aard. Het mooie is, net als met menselijke relaties, past het ene type je wel en het andere type je niet. Want ook wij mensen hebben geen van allen een zelfde karakter!

Er zijn verschillende methodes om karakters te ‘groeperen’, zo hebben Linda Tellington Jones en Klaus Ferdinand Hempfling er allebei een heel boek over geschreven, is er de typering vanuit Parelli Natural Horsemanship die hun ‘horsenality’s’ hebben en dan hebben we nog de 5 elementen theorie, afkomstig uit de oosterse geneeswijze, een typering van karakters op basis van die 5 elementen. Er zijn vast meer methodes om karakters te definiëren maar dit zijn toch wel de meest bekende.

Vandaag ga ik de eerste van de 5 elementen aan jullie toelichten, het waterpaard. Het toeval wil namelijk dat wij een ‘typisch’ waterpaard op stal hebben, wat het voor jullie wellicht leuk en inzichtelijk maakt hoe zo’n element zich tot uiting kan brengen in een paard.

Expression is haar naam, Expression is de dochter van (een toevallig-?- eveneens typisch waterpaard) Warcha, het paard van Mark.

Wanneer je Expression ziet zie je als eerst dat het een paard is met een sterk lichaam. Ondanks dat ze nog geen echte fysieke training gehad heeft is ze toch van nature al mooi welgevormd. Het waterpaard is van nature erg teruggetrokken en wantrouwig. Ook Expression heeft deze kenmerken.

Toen ze een jaar of twee was kon het zelfs zo zijn dat ze zich niet uit de wei liet pakken. Zelfs als alle hekken dan open gezet werden zodat ze los achter de rest van de groep aan kon naar stal bleef ze staan, angstig en wantrouwig alles vanaf een veilige afstand in de gaten houdend. In zo’n geval kwam het dan wel eens voor dat ze de hele nacht alleen op de wei bleef wat direct het volgende kenmerk naar voren haalt, waterpaarden zijn vaak eenlingen. Zo ook deze dame dus.

De hoofdemoties van dit type paard zijn angst, wantrouwen, wilskracht en ingetogenheid.

Dit paard heeft behoefte aan een trainer die zijn energie level aanpast op die van het paard en vanuit zachtheid, rust en gevoel te werk gaat met het paard. Voor menselijke frustratie is bij dit paard geen plaats!

Dit paard wordt -wanneer uit balans- hoofdzakelijk gedreven door angst en wanneer een ruiter hierdoor snel gefrustreerd zou raken kan dit nog wel eens een behoorlijke mismatch zijn. In een uiterst geval kan dit tot gevaarlijke situaties leiden omdat dit paard zich volledig laat leiden door zijn (vlucht)instinct. De ruiter begrijpt zijn paard niet en het paard vertrouwd zijn ruiter niet. Het is erg moeilijk om in die situatie niet in een negatieve vicieuze spiraal terecht te komen.

Onderschat dit paard niet! Dit zijn vaak de meest intelligente types waarbij het spreekwoord ‘stille wateren hebben diepe gronden’ vaak van toepassing is. Wanneer je dit type paard zijn vertrouwen namelijk gewonnen hebt komt zijn ware potentieel en bovengemiddelde wilskracht boven water.

Kernelementen voor omgang en training met het waterpaard zijn, geduld, rust, geen-druk en laat ‘m in zijn waarde. Ben jij van nature geduldig, rustig en niet-angstig? Dan zou jij wel eens perfect kunnen matchen met een waterpaard.

Nog even een korte kanttekening. Het toeval wil nu dus dat Expression veel water-kenmerken heeft, veel vaker komt echter voor dat er wel wát dingen zijn van verschillende elementen waarin je je paard herkent. Helemaal 100% één element komt eigenlijk nooit voor. Daarnaast is dit een ‘gestandaardiseerde’ variant om een karakter te typeren, in de praktijk kun je je paard natuurlijk nooit in één ‘hokje’ plaatsen 😉 het blijft maatwerk!

Nu mijn vraag, wie herkent karaktereigenschappen van zijn paard in dit verhaal van het waterelement?

Heb jij mijn GRATIS e-book al?
Vul hier onder je gegevens in en ik stuur hem direct naar je toe, je kunt er dus gelijk mee aan de slag. TIP: print hem uit en neem mee naar stal!
Je gegevens zijn veilig. Wij hebben net zo'n hekel aan spam als jij

0 reacties op “Paardenkarakters op basis van de 5 elementen - WATER

Plaats een reactie


*