headershadow

Page content

Rug Harnachement

Qua bedekking van de rug van je paard kun je uit verschillende opties kiezen:

  • Barebackpad
  • Boomloos zadel
  • Zadel met boom
  • Westernzadel

Deze verschillen onderling weer in alle verschillende soorten, kleuren, materialen en maten die je je maar kunt bedenken.

Wat het belangrijkst is met het kiezen van de bedekking van de rug van je paard zijn je paard zijn voorkeuren en je eigen wensen. Iedere optie heeft namelijk zijn eigen mogelijkheden en beperkingen. Zo verdeelt een barebackpad het ruitergewicht van nature veel minder dan een zadel met boom. Daarnaast is de pasvorm van een barebackpad vaak veel veelzijdiger en bied het je paard soms meer bewegingsvrijheid dan een zadel met boom.

Welke optie je ook kiest, het moet goed passen bij je paard. Daarbij is het -zeker als je voor een zadel met boom kiest- ook erg belangrijk dat het het zadel goed past. Alleen als dit zo is, dan werkt het zadel zoals het is bedoeld. Een slecht passend zadel kan een paard onnodig pijn doen en zelfs schade aan de rug opleveren.

Tips:

  • Een barebackpad past 'eigenlijk altijd', hiervoor houd je de maat aan die jou zelf het beste past;
  • Een passend zadel vinden is niet altijd gemakkelijk, zeker als je paard een rug van uitersten heeft. Dus bijvoorbeeld een hele hoge schoft, of juist een hele brede en rechte rug. Neem dus een bekwame zadelmaker in de arm die je kan helpen het juiste passende zadel voor jou en je paard te vinden;
  • Ook is de pasvorm van het zadel aan jouw lichaam ontzettend belangrijk, een zadel waar je niet prettig in zit kan namelijk vervelende rugklachten opleveren. Probeer dus altijd uitgebreid proef te rijden in een nieuw aan-te-schaffen zadel;
  • Laat je zadel bij 'normaal gebruik' 1 tot 2 keer per jaar controleren door een erkend zadelmaker. Zorg ook dat deze het zadel op je paard ziet liggen, jou er mee ziet rijden en dit na eventuele aanpassing weer doet;
  • Gebruik iedere dag een schoon dekje onder je zadel (al dan niet schoon geborsteld en ontdaan van haren en zweet). Hiermee voorkom je schuurplekjes en irritatie bij je paard.
  • Maak je zadel iedere dag na gebruik schoon, een gewoonte die misschien wat tijd kost om je eigen te laten worden maar een waardevolle voor de rest van je leven. Het verhoogt namelijk je veiligheid (doordat je iedere dag alle onderdelen controleert en onderhoud) en je verlengt de levensduur van je (kostbare) zadel.

0 reacties op “Rug Harnachement

Plaats een reactie


*