headershadow

Latest Blogposts

Ruitergevoel

Wat is ruitergevoel?

Ruitergevoel is het weten en herkennen wat je voelt te paard, en exact weten met welk gevoel en op welk moment je daarop in moet spelen.

Het draait dus om het voelen hoe je eigen lichaam beweegt en bewogen wordt door het lichaam van het paard. Evenals het kunnen voelen van de bewegingsafwikkeling van het paard.

Bewegingsleren

Dit doe je door je open te stellen voor je lichaamsindrukken die je ervaart zowel op als naast je paard. Dit noemen we bewegingsleren.

De kunst is om goed te leren aanvoelen welk gevoel gewenst is en dat gevoel vervolgens op te slaan als een blauwdruk in je gevoel en geheugen om dit later weer te kunnen herhalen, herkennen of opzoeken.

Je eigen ijksysteem

Op deze manier maak je je eigen ijksysteem waarmee je leert herkennen welk gevoel 'goed' is, en past bij een correct uitgevoerde handeling, of juist niet.

Basiskennis van de anatomie en biomechanica van zowel ruiter als paard is dus onmisbaar om effectief te kunnen werken aan de ontwikkeling van je ruitergevoel.

Intentie is de basis

Het streven is een twee-eenheid tussen ruiter en paard waarbij intentie de basis van de communicatie is.

4 stadia

Om ruitergevoel te ontwikkelen doorloop je als ruiter net als bij het aanleren van iedere andere vaardigheid 4 stadia. Deze zijn als volgt:

1. Onbewust onbekwaam

2. Bewust onbekwaam

3. Bewust bekwaam

4. Onbewust bekwaam

Wanneer je het stadium van onbewust bekwaam hebt bereikt en het 'voelen' een gewoonte geworden is en een groot deel van de handelingen en correcties automatisme geworden zijn ervaren veel ruiters een gevoel wat het beste te omschrijven is als 'het gaat vanzelf'.

Heb jij mijn GRATIS e-book al?
Vul hier onder je gegevens in en ik stuur hem direct naar je toe, je kunt er dus gelijk mee aan de slag. TIP: print hem uit en neem mee naar stal!
Je gegevens zijn veilig. Wij hebben net zo'n hekel aan spam als jij

0 reacties op “Ruitergevoel

Plaats een reactie


*