headershadow

Latest Blogposts

RuiterTIP - De Neutrale Teugelverbinding

Veel ruiters kampen met het vinden van de juiste verbinding of aanleuning op de teugels. Mijn streven is altijd om constant op zoek te blijven naar het punt waarop de verbinding tussen mijn hand en de mond van het paard neutraal is.

Dit omdat je vanuit deze verbinding je teugelhulpen het beste kunt timen en doseren en je gevoel het beste blijft.

Wat is een neutrale teugelverbinding?SONY DSC

Een neutrale verbinding is in mijn ogen een contact of aanleuning waarin je ‘niet geeft’ (en de teugels dus niet losgooit) en ‘niet neemt’ (en dus niet trekt).

Het kleine stukje verbinding wat daar tussen zit is je neutrale verbinding.

Vanuit daar kun je een zacht contact houden en constant blijven invoelen in je paard. Dit geld ook wanneer je dressuurmatig bitloos rijd.

Het hoofd van het paard is immers de barometer. Wanneer je verbinding ‘strak’, ‘hard’ of ‘stram’ aanvoelt betekend dat, dat de doorstroming van de energie en beweging ergens in zijn lichaam een blokkade heeft opgelopen en zijn balans hierdoor veranderd is. Dat moet je dus zien op te lossen, de oorzaak van het probleem. De ‘harde mond’ is slechts het symptoom!

Harder aan het hoofd of de mond van je paard trekken is dus slechts symptoombestrijding en nooit de oplossing!

Belangrijk voor het verkrijgen van een neutrale teugelverbinding

SONY DSCZorg dat voordat je gaat werken met verbinding met je paard zijn mond of hoofd, je zelf eerst een uitstekende passagier bent.

Hiermee bedoel ik, dat je jezelf in balans, zonder problemen, blokkades en onnodige-, overtollige spanning door je paard kunt laten vervoeren en al je lichaamsdelen afzonderlijk van elkaar een opdracht kunt geven zonder dat ze elkaar beïnvloeden. De zogenaamde onafhankelijke zit.

Wanneer je de teugels namelijk stiekem nodig hebt om je balans überhaupt te houden (ook in draf en galop 😉 ) te paard, dan is het streven naar een neutrale verbinding een onbegonnen zaak. Werk dan dus eerst wat aan je passagiers-skills, bijvoorbeeld door middel van zitles aan de longe.

Daarnaast is het cruciaal dat je:
  • je bovenarm loodrecht naar beneden af laat hangen;
  • zorgt dat de lijn van je elleboog naar het bit recht is;
  • zachte, licht naar buiten gebogen polsen hebt.
Hoe voelt de verbinding tussen jouw hand en de mond van je paard? Deel het in de reacties hier onder!
Heb jij mijn GRATIS e-book al?
Vul hier onder je gegevens in en ik stuur hem direct naar je toe, je kunt er dus gelijk mee aan de slag. TIP: print hem uit en neem mee naar stal!
Je gegevens zijn veilig. Wij hebben net zo'n hekel aan spam als jij

0 reacties op “RuiterTIP - De Neutrale Teugelverbinding

Plaats een reactie


*