headershadow

Latest Blogposts

TIP! Integreer werken aan de hand simpel in je huidige manier van trainen

Wist je dat werken aan de hand onwijs simpel te integreren is in je huidige manier van trainen? In deze tip van vandaag deel ik met je hoe jij dat kunt doen en hoe je daar direct mee van start kunt.

Het is heel simpel, vervang je losstappen en uitstappen onder het zadel voor stapoefeningen aan de hand. Zo geef je je paard ook de gelegenheid om zich op te warmen, maar het is ook een geschikte warming-up voor jezelf!

Hoe? Daar kom je achter als je verder leest!

Wist je dat voetballers minimaal een half uur opwarmen voordat ze met hun wedstrijd beginnen? Het start met wat warmlopen, gevolgd door rek- en strekoefeningen en vervolgens wat oefeningen met de bal.

Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor ruiterfitheid, maar nog veel ruiters stappen 'koud' op hun paard. Des te belangrijker om je te beseffen hoeveel het zou schelen als ook jij wat opgewarmd en 'losgewerkt' bent voordat je aan je work-out begint (te paard).

Een warming-up aan de hand gevolgd door wat bodywork oefeningen (daar over later meer) draagt daar als je het mij vraagt (zowel voor het paard als voor de ruiter) heel goed aan bij.

Maar wat doe je dan tijdens die warming-up en cooling-down aan de hand?

De volgende oefeningen voer je uit in stap.

  1. Grote volte's
  2. Rechtuit stappen over de hoefslag met een lichte stelling en buiging

Let daarbij op takt, ontspanning en de vorm van de oefening die je stapt.

Takt

De regelmatig ritme van de passen in één en hetzelfde tempo. Focus op rustige, ruime stappen. 

Ontspanning

Een lange, lage hoofd-hals houding (liefst schofthoogte of later en neusje voor de loodlijn!)

Vorm van de oefening

Volte's zijn rond 😉 dus zonder hoekjes en rechte stukken. Visualiseer de lijnen die je wilt lopen zo precies mogelijk en volg die lijn zoveel mogelijk. Je zult merken dat je paard op de volte de tendens heeft om 'm op de ene hand groter te willen maken en op de andere hand juist kleiner. Je streven is om de grootte van de volte op beide handen even groot te kunnen stappen.

Wanneer je op de rechte lijn lichte stelling en buiging van je paard vraagt zul je ook merken dat hij de tendens zal hebben om naar binnen of naar buiten te vallen. Probeer hier ook weer je lijnen goed te visualiseren zodat ze zo recht mogelijk blijven. 

Als je behoefte hebt aan meer variatie of input bij het uitvoeren van deze oefeningen kun je een les boeken. Ik verzorg individuele begeleiding door heel Nederland en België. Mail me op info@differhand.nl voor meer informatie.

Ben jij super gemotiveerd en wil je álles uit jezelf en je paard halen? Dan is de jaartraining 'gymnastiseren vanaf de grond' wellicht wat voor jou. Hier lees je er alles over. In juni gaan we van start!

Wanneer ga jij deze warming-up en cooling-down aan je training toevoegen?

 

Heb jij mijn GRATIS e-book al?
Vul hier onder je gegevens in en ik stuur hem direct naar je toe, je kunt er dus gelijk mee aan de slag. TIP: print hem uit en neem mee naar stal!
Je gegevens zijn veilig. Wij hebben net zo'n hekel aan spam als jij

0 reacties op “TIP! Integreer werken aan de hand simpel in je huidige manier van trainen

Plaats een reactie


*