headershadow

Latest Blogposts

Trainings inspiratie - beter gymnastiseren met behulp van het vierkant

Iedereen kent misschien wel de belangrijkste basisoefening in de training met ons paard. De volte. Maar wist je dat hier ook veel verschillende leuke variaties op zijn? Vandaag licht ik er één aan je toe. Het vierkant.

Iedere wending is eigenlijk een kwart volte

Door deze 4 kwart voltes te combineren met rechte lijnen benut je het gymnastiserende effect van beide. De rechte lijnen (rood) om recht te worden en de hoeken (blauw) om het paard te stimuleren buiging te geven in het lichaam.

Het voordeel van het rijden van een vierkant in plaats van een volte is dat je je paard ná iedere wending weer recht moet stellen. Een effectieve volte rijdt je dan ook op de binnenhoefslag, het liefst in het midden van de baan. Op deze manier kan je paard zo min mogelijk aanleuning zoeken aan de wand en moet hij echt op zijn eigen benen lopen.

Behoudt de vorm

Als je paard uit balans is zal hij in de wending de neiging lijken te hebben naar binnen, of juist naar buiten te zwaaien. Dus op de binnenschouder, of over de buitenschouder. Door je paard na de wending weer recht te stellen help je hem om weer loodrecht boven zijn as te komen en zijn balans te hervinden.

De uitdaging is om de rechte lijnen zo recht mogelijk te rijden, en de hoeken zo strak mogelijk. Dat in een gelijkmatig tempo en ritme met een constante aanleuning.

Er zijn veel manieren hoe je het vierkant toe kunt passen

  • Aan de hand;
  • Aan de enkele longe;
  • Aan de dubbele longe;
  • Onder het zadel.

Pionnen kunnen je helpen

Om er voor te zorgen dat je vierkant op beide handen dezelfde vorm behoudt kun je er voor kiezen om pionnen te plaatsen waar je je vierkant omheen kunt rijden. Je zult in de praktijk namelijk merken dat je paard op de ene hand de voorkeur zal hebben het vierkant wat kleiner te willen maken, en op de andere hand het vierkant wat groter te maken. De pionnen helpen je om je paard daar in te corrigeren.

En nu zelf aan de slag! Heb jij het vierkant wel eens gebruikt in je training?

Hulp nodig bij het werken op het vierkant? Mail me voor alle informatie m.b.t. trainingen en lessen. Ik verzorg trainingen en lessen in heel Nederland en kom je graag helpen om jouw paard nog beter in balans te krijgen! 

Heb jij mijn GRATIS e-book al?
Vul hier onder je gegevens in en ik stuur hem direct naar je toe, je kunt er dus gelijk mee aan de slag. TIP: print hem uit en neem mee naar stal!
Je gegevens zijn veilig. Wij hebben net zo'n hekel aan spam als jij

0 reacties op “Trainings inspiratie - beter gymnastiseren met behulp van het vierkant

Plaats een reactie


*