headershadow

Latest Blogposts

Werken aan de hand - waar begin je mee?

Dit is denk ik echt de meest gestelde vraag die ik regelmatig binnen krijg op de mail of via facebook. Ruiters die enthousiast geworden zijn om met hun paard aan de hand te gaan werken, maar door de bomen het bos niet meer zien en niet weten waar ze moeten beginnen.

Vandaag leg ik je aan de hand van een basisoefening uit hoe ook jij met je paard aan de slag kunt aan de hand.

Basis oefening 1 - de volte

De volte is een perfecte basisoefening om mee van start te gaan omdat je hiermee kunt werken aan buiging in het paard zijn hals en lichaam en je zelf heel gemakkelijk kunt zien en voelen hoe je paard reageert op je hulpen.

Positie

Allereerst start je aan de linkerkant naast je paard. Dit omdat je waarschijnlijk gewend bent om je paard vanaf deze kant te leiden, dit is dan ook het makkelijkst om mee te starten.

Het is handig om te werken met een hoofdstel, halster of kaptoom (dat laatste heeft mijn voorkeur), bevestig daar aan je teugels of een halstertouw/leadrope. Deze houd je in je linkerhand, in je rechterhand hou je je zweepje* vast.

Zorg dat je qua positie tussen de schouder en het hoofd van je paard staat en dat jouw heupen zich parallel aan de schouders van je paard bevinden. Je navel wijst zo in de richting waar je met je paard heen wilt.

*Het zweepje gebruik je niet om te slaan! Deze dient als verlengstuk van je arm en als communicatiemiddel om je paard zijn lijf aan te kunnen raken of te drijven om hem bijvoorbeeld 'achter vandaan' voorwaarts te vragen. 

Wanneer je in de juiste positie staat drijf je je paard achter vandaan voorwaarts door licht zijn achterhand aan te raken, zodra hij in beweging komt ontspan je je hand.

Van start

Begin met het stappen op de volte, deze oefening lijkt vrij simpel, maar echt correct uitgevoerd is het soms nog best lastig! Tijdens het stappen van deze volte let je in eerste instantie op de volgende twee elementen, in die zelfde volgorde:

1. Vorm

Een volte hoort rond te zijn! Probeer in eerste instantie te zorgen dat je een perfecte ronde volte stapt van ongeveer 15 meter. Wat je hierbij kan helpen zijn pionnen. Zet een aantal pionnen uit om een perfecte cirkel te vormen, of juist een pion in het midden van je volte om daar omheen een perfecte ronde cirkel te kunnen stappen.

Oefen dit op beide handen! Je zult merken dat als je van hand veranderd bent, je vaak al snel merkt dat je paard op de andere kant anders reageert. Soms valt hij aan de ene kant meer naar binnen of juist naar buiten. Probeer echter nog steeds te werken aan het mooi gelijkmatig verdelen van die ronde volte (aan beide kanten even groot ;-))

2. Tempo

Zodra je de vorm van de volte mooi gelijkmatig verdeelt hebt ga je werken aan het stappen in een mooi gelijkmatig tempo. Een tempo wat constant is, waar alle passen even lang zijn en waar in je zelf gemakkelijk in één en hetzelfde ritme kunt blijven stappen.

Ook dit oefen je op beide handen! Ook hier zul je wellicht verschil merken per hand, dat je paard op de ene hand de tendens zal hebben sneller te willen en op de andere hand de tendens zal hebben om juist wat meer terug te vallen in tempo. Hier werk je ook weer aan het verkrijgen van een gelijkmatig tempo.

Als je deze twee basiselementen in de vingers hebt kun je gaan varieren!

Variatie 1 - volte verkleinen en vergroten

Wanneer je in staat bent om een perfecte ronde volte te stappen in een gelijkmatig tempo ben je klaar om wat variatie aan te gaan brengen in de oefening. Het is belangrijk om hier pas aan te beginnen als je paard al minimaal 10 a 15 minuten heeft warm gestapt.

Start wederom op je volte van 15 meter en verklein deze geleidelijk tot een volte van 8 á 10 meter.

Je paard blijft gebogen in het verloop van de wending, hoe kleiner de volte dus wordt, hoe meer buiging we van hem vragen. Hier kun je hem bij helpen door lichte kietelende impulsjes te geven op de plek van de singel, vlak achter de elleboog.

Dit zal je paard stimuleren om de binnenkant van zijn lichaam wat verkort en de buitenkant wat op rek brengt, dit creëert een lichte buiging in het lichaam.

 Variatie 2 - rekken van de stap

Als de volte, het gelijkmatige tempo en het verkleinen en vergroten ook goed gaan kun je gaan varieren met het tempo in stap. Deze oefening noemen we 'het rekken van de stap'.

Je kijkt in hoeverre je de stap van je paard kunt laten verruimen (zonder dat de mooie ronde vorm van je volte verloren gaat!) vaak zal je paard dan ook wat vlottere gaan stappen. Vervolgens kijk je in hoeverre je de passen kunt laten verkleinen, hou ook hier weer rekening met de vorm van de volte.

Herhaal dit een aantal keer tot je voelt dat je vloeiend kunt schakelen tussen grotere, ruimere passen en kortere, kleinere passen.


Oefening baart kunst, lekker mee aan de slag gaan dus. Je kunt deze oefeningen ook perfect inzetten tijdens het loswerken voordat je op je paard stapt.

Heb je vragen of wil je meer weten? Reageer dan gerust! Heb je interesse in persoonlijke begeleiding bij het werken aan de hand? Mail me dan op info@differhand.nl voor meer informatie.

Heel veel succes met oefenen!

Heb jij mijn GRATIS e-book al?
Vul hier onder je gegevens in en ik stuur hem direct naar je toe, je kunt er dus gelijk mee aan de slag. TIP: print hem uit en neem mee naar stal!
Je gegevens zijn veilig. Wij hebben net zo'n hekel aan spam als jij

0 reacties op “Werken aan de hand - waar begin je mee?

Plaats een reactie


*