headershadow

Latest Blogposts

Zomerse tips voor zonnig weer

Zomers en zonnig weer, het lijkt er dan toch eindelijk aan te komen! Ook tijd om rekening te houden met deze veranderende weersomstandigheden om het welzijn van je paard niet in het gedrang te laten komen.

Waar moeten we nu rekening mee houden? Lees verder voor tips en adviezen over deze onderwerpen!

Ten eerste natuurlijk de temperatuur, het wordt warmer. Ik hoorde op de radio dat we woensdag temperaturen tussen de 30 en 35 graden kunnen verwachten. Dat is niet alleen voor ons warm, maar zeker ook voor je paard! Hoe bescherm je hem tegen deze hitte?

Zorg voor beschutting en dus de mogelijkheid om in de schaduw te gaan staan. Heb je geen bomen of schuilstal op je wei waar je paard beschutting kan zoeken dan kan een parasol of partytent ook uitkomst bieden. Heb je -om wat voor reden dan ook- niet de gelegenheid om schuilmogelijkheden te bieden en merk je dat de hitte hem te veel wordt gedurende de warmste periodes van de dag? Zet hem dan binnen. Dit is een van de weinige gelegenheden waarmee je paard beter gebaat kan zijn bij een paar uurtjes op stal.
Heeft je paard nog een dikke vacht waar hij echt last van heeft door bijvoorbeeld een aandoening of ouderdom? Scheer hem dan. Wacht daar niet mee tot het 35 graden is! Dat staat ‘ie namelijk al onwijs te zweten en kom je er met het scheerapparaat bijna niet meer door en de kans dat je paard verbrandt is erg groot. Houd er wel rekening mee dat zodra je paard geschoren is jij zijn temperatuur regulatie handmatig moet regelen d.m.v. het opleggen van dekens wanneer de temperatuur zakt.

Ook insecten zijn een groeiend probleem naarmate de temperatuur stijgt. Vliegen, muggen, dazen, horzels, alle varianten zijn een drama als je met paarden werkt. Je paard en jij zelf wordt er gestoord van en ze zijn over het algemeen een bijkomend nadeel wanneer je je met je paard buiten begeeft gedurende de zomerse dagen. Hoe bescherm je je paard tegen deze vervelende insecten?

Anti-mug/dazen spray. Er zijn 100.000 verschillende soorten sprays en middelen die je paard tegen muggen en dazen beschermen. Mijn ervaring is dat ze eigenlijk allemaal ongelofelijk stinken maar geen van allen langer dan 10 tot 30 minuten werken, zeker als het om dazen gaat. Wie heeft de gouden tip? Geef ‘m gerust door dan deel ik ‘m met alle lezers!
Een dazenval is een ander alternatief om je paard in de wei te beschermen tegen vervelende dazen. Dazenvallen zijn best duur om aan te schaffen maar een bedrijf hier in de buurt levert ze voor €166,- incl. btw. Wij hebben ‘m hier ook in de wei staan en hij werkt perfect en is heel stevig, netjes en degelijk. Heb je interesse in deze dazenval? Neem dan contact op met Rudi de Boer, tel: 06-511 93 127.

Zonnebrand is ook een aannemelijk risico wanneer je paard geschoren is of wanneer hij bijvoorbeeld veel rose huid heeft rond zijn ogen, neus en mond. Net zoals wij ons kunnen verbranden kan een paard dat ook, en dat kan lelijke brandwonden veroorzaken. Hoe kun je je paard beschermen tegen zonnebrand?

Smeer de gebieden die kunnen verbranden in met zonnebrandcreme, hoogste factor welke geschikt is voor kinderen en/of gevoelige huid. Pas goed op met de huid rondom de ogen! Heeft je paard een gevoelige huid? Test het eerst op een klein stukje huid om te checken of het voor irritatie zorgt.
Bescherm de gebieden die mogelijk kunnen verbranden. Je kunt hiervoor verschillende maskers gebruiken, Epplejeck heeft een uitgebreid assortiment, zie hier!
Bij hoge temperaturen zweten paarden ook en is de kans op uitdroging ook aanwezig. Dit punt is ALTIJD belangrijk, maar zorg met warm weer dat je paard Zeker Weten onbeperkt vers water tot zijn beschikking heeft.

Je kunt checken of je paard uitdrogingsverschijnselen heeft met behulp van de turgor. Dit doe je als volgt, pak een huidplooi van de hals, trek er aan en laat ‘m weer los. Deze plooi moet binnen 1 seconde weer helemaal vlak op de huid liggen. Blijft hij omhoog staan? Dan kan dat een aanwijzing zijn dat je paard uitdrogingsverschijnselen heeft. Neem dan zo snel mogelijk contact op met je dierenarts!

Wat doe jij om je paard zijn omstandigheden zo ideaal mogelijk te maken tijdens deze zonnige zomerse dagen? Deel het in het commentaarveld hier onder! Heb je een vraag? Stel hem dan ook gerust, ikzelf of andere lezers kunnen er dan weer op reageren.

Heb jij mijn GRATIS e-book al?
Vul hier onder je gegevens in en ik stuur hem direct naar je toe, je kunt er dus gelijk mee aan de slag. TIP: print hem uit en neem mee naar stal!
Je gegevens zijn veilig. Wij hebben net zo'n hekel aan spam als jij

0 reacties op “Zomerse tips voor zonnig weer

Plaats een reactie


*